Ως \”φοροφυγάδες\” θα θεωρούνται απο την 1η Ιανουαρίου στην Ελλάδα, όλοι οι Ελληνοαμερικάνοι και γενικά οι ομογενείς, οι οποίοι διαθέτουν κάποιο περιουσιακό στοιχείο στην Ελλάδα ή ακόμη και ΑΦΜ και οι οποίοι δεν θα έχουν καταθέσει μέχρι τις 31/12/2012 στις Εφορίες πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας. Δηλαδή ένα έγγραφο που εκδίδει κρατική υπηρεσία της χώρας στην οποία κατοικούν και εργάζονται με το οποίο θα φαίνεται πως φορολογούνται εκεί.

Όμως το Ελληνικό κράτος δεν φρόντισε να τους ενημερώσει έγκαιρα με αποτέλεσμα να είναι βέβαιο πως δεν θα προλάβουν την σχετική προθεσμία, κάτι που έχει προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών, όπως καταγράφεται και στο σχετικό δημοσίευμα στο ομογενειακό greeknewsonline.com.

Διαβάστε το δημοσίευμα

\”Από την 1η Ιανουαρίου 2013, όσοι Ελληνοαμερικανοί διαθέτετε κάποιο είδος περιουσιακό στοιχείο στην Ελλάδα, ή και απλώς ΑΦΜ (Αριθμό Φορολογικού Μητρώου) ετοιμαστείτε να χαρακτηριστείτε από τη γενέτειρα «ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ». Να καλά το ακούσατε. Διότι τα ξεφτέρια της πολιτικής που χρεοκόπησαν την Ελλάδα και τους Ελληνες, αφού δεν μπορούν να πιάσουν τους ντόπιους φοροφυγάδες (επιχειρηματίες, λαθρέμπορους, πολιτικούς, ελεύθερους επαγγελματίες, καταστηματάρχες, ακόμη κι απλούς πολίτες μεροκαματιάρηδες), βρήκαν τη λύση στον Απόδημο Ελληνισμό.

Ετσι, με εγκύκλιο που εξέδωσε την 31η Μάιου 2012, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γ. Ζανιάς και έχει θέμα «τον καθορισμό των δικαιολογητικών τα οποία υποχρεούνται να υποβάλλουν τα φυσικά πρόσωπα τα οποία δηλώνουν ότι φορολογούνται μόνο για τα εισοδήματά τους που προκύπτουν στην Ελλάδα», θέτει προθεσμία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012 για την υποβολή πιστοποιητικού φορολογικής κατοικίας.

Το πιστοποιητικό (Form 6166) αυτό θα παραλαμβάνεται (για τις ΗΠΑ) από την εφορία (IRS) (http://www.irs.gov/pub/irs-pdf/f8802.pdf) και κοστίζει $85 δολάρια.

Παρότι η εγκύκλιος εκδόθηκε στις 31/5/2012, η Ομογένεια της Αμερικής ενημερώθηκε μόλις προ ολίγων ημερών από δημοσίευμα κι ούτε καν επίσημα. Μάλιστα διαβάζοντας το σχετικό έγγραφο που εκδόθηκε, βλέπουμε ότι δεν υπάρχει κοινοποίηση προς το Υπουργείο Εξωτερικών με εντολή να κοινοποιηθεί στα κατά τόπους προξενεία, ενώ το Γενικό Προξενείο Νέας Υόρκης μας πληροφόρησε ότι ενημερώθηκαν τυχαία από ομογενή.

Ποιά είναι τα προβλήματα;

Απαιτούνται τουλάχιστον 45 ημέρες μέχρι την έκδοση του πιστοποιητικού από την αμερικανική ομοσπονδιακή εφορία (IRS – Form 6166)
Το πιστοποιητικό θα καλύπτει το έτος 2011 κι όχι το 2012, για το οποίο θα μπορεί να δίδεται πιστοποίηση μετά την υποβολή της νέας φορολογικής αίτησης (η προθεσμία είναι 15 Απριλίου 2013)
Η παλαιά δεν το διευκρίνιζε, όμως νέα εγκύκλιος που εκδόθηκε από τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Μαυραγάνη (http://www.pap-law.com/2012/08/114531052012-2012.html) και η οποία πάλι δεν κοινοποιήθηκε στα κατά τόπους προξενεία, ορίζει ότι το πιστοποιητικό θα πρέπει να κατατεθεί στην εφορία που ανήκει ο καθένας. μέσω του αντικλήτου τους, στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., μέχρι 31.12.2012.
Δεν διευκρινίζεται ότι το πιστοποιητικό γίνεται δεκτό ως έχει, ή αν θα χρειάζεται επίσημη μετάφραση και επικύρωση από το προξενείο.
Δεν διευκρινίζεται αν αυτό θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, ή αν με μία φορά κανείς θα ξεπλέκει.

Όπως όμως κι αν έχουν τα πράγματα, είναι πρακτικά αδύνατο να μπορέσουν οι Ελληνοαμερικανοί, ακόμη κι οι ελάχιστοι που πληροφορήθηκαν για την εγκύκλιο, να ανταποκριθούν στην προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου. Και τότε, όπως ορίζει η εγκύκλιος, «σε περίπτωση μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής των παραπάνω εγγράφων, τα φυσικά πρόσωπα θα θεωρούνται κάτοικοι Ελλάδας και θα φορολογούνται στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά τους».

Κύριε πρωθυπουργέ, κύριε υπουργέ Οικονομικών, κύριε υφυπουργέ Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό, κύριε πρόεδρε της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, κυρίες και κύριοι βουλευτές.

Οι Ελληνες της διασποράς είμαστε οι τελευταίοι που θα επιχειρούσαμε να φοροδιαφύγουμε. Ούτε στις χώρες που ζούμε το κάνουμε, ούτε θα το κάναμε στην γενέτειρα, όπου τα όποια φορολογικά μας στοιχεία φορολογούνται και μάλιστα άνευ της παραμικρής ελάφρυνσης. Αν θέλετε να μας κάνετε με ζόρι «ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ» γιατί είστε ΑΝΙΚΑΝΟΙ να μας ενημερώσετε εγκαίρως και υπευθύνως κάντε το. Κι αρχίστε μετά να συλλαμβάνετε ανίδεους Ελληνοαμερικανούς που δεν έστειλαν το πιστοποιητικό, ή να τους κατάσχετε τις περιουσίες τους. Για να καταστρέψτε την Ελλάδα μια ώρα αρχύτερα.

Μπροστά σ’ αυτή την απίστευτη τσαπατσουλιά, είμαστε υποχρεωμένοι να προειδοποιήσουμε την κυβέρνηση ότι για μια ακόμη φορά θα διασύρει την Ελλάδα στον πιο πιστό της σύμμαχο, τον Απόδημο Ελληνισμό.

Πρέπει επειγόντως να «παγώσει» αυτή η εγκύκλιος, να ληφθούν πρόνοιες για πλήρη και επίσημη ενημέρωση των Ελλήνων του Εξωτερικού και να τεθούν νέες λογικές προθεσμίες εντός των οποίων θα πρέπει οι Απόδημοι να συμμορφωθούν.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook