Ημέρα εθνικού πένθους ήταν η χθεσινή στο Μπανγκλαντές για την πυρκαγιά σε κλωστοϋφαντουργία η οποία στοίχισε τη ζωή σε 112 εργαζόμενους. Οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες στα δημόσια κτίρια και μαύρες σημαίες τοποθετήθηκαν σε πολλά εργοστάσια.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης τη χαρακτήρισε προμελετημένη ενέργεια δολιοφθοράς.

Διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για δεύτερη συνεχόμενη μέρα και τα εργοστάσια παραγωγής ενδυμάτων της χώρας, που βρίσκεται στην δεύτερη θέση της κατάταξης στις εξαγωγές ρούχων σε διεθνές επίπεδο, δεν λειτούργησαν.

Η πυρκαγιά ξέσπασε το Σάββατο στο πολυώροφο κτίριο της «Tazreen Fashions». Περισσότεροι από 150 εργαζόμενοι ακόμη τραυματίστηκαν, ενώ πολλοί εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την τραγωδία.

«Έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για προμελετημένη πράξη. Θα ανακαλύψουμε άμεσα ποιοι ευθύνονται και θα λογοδοτήσουν», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μοχιουντίν Χαν Αλαμγκίρ, κάνοντας λόγο περί ενδείξεων ότι σημειώθηκε εμπρησμός.

Την Δευτέρα η πρωθυπουργός Σέιχ Χασίνα Ουαζέντ υποστήριξε ότι το δυστύχημα αποτελούσε πράξη δολιοφθοράς με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησής της.

Περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι, με μαύρες σημαίες, διαδήλωσαν στη βιομηχανική ζώνη Ασούλια, το προάστιο της πρωτεύουσας όπου βρίσκεται το εργοστάσιο, εμποδίζοντας την κυκλοφορία σε αυτοκινητόδρομο φωνάζοντας πως δεν θα πάψουν να ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη για τους θανάτους των συναδέλφων τους.

Ο Χαμπιμπούρ Ράχμαν, επικεφαλής της αστυνομίας στην Ντάκα, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι άντρες του ερευνούν καταγγελίες επιζώντων σύμφωνα με τις οποίες οι διευθυντές του εργοστασίου εμπόδισαν τους εργάτες να εγκαταλείψουν το χώρο όταν ήχησε ο συναγερμός για την άμεση απομάκρυνσή τους από το εργοστάσιο.

Οι έξοδοι κινδύνου ήταν κλειδωμένες κι οι πυροσβεστήρες δεν λειτουργούσαν, αποκάλυψαν εργαζόμενοι στο εργοστάσιο.

Ο ιδιοκτήτης της Tazreen Fashions ακόμα αναζητείται από τις αρχές για να ανακριθεί προκειμένου να εξακριβωθεί αν εφαρμόζονταν τα μέτρα εργασιακής ασφάλειας.

Στο Μπαγκλαντές λειτουργούν περίπου 4.500 βιομηχανίες ρούχων. Η χώρα κατατάσσεται στην δεύτερη θέση στον κόσμο στις εξαγωγές ειδών ρουχισμού μετά τη Κίνα. Στα είδη ένδυσης αναλογεί το 80% των ετήσιων εξαγωγών της, αξίας 24 δισ. δολαρίων. Το κόστος εργασίας είναι πολύ χαμηλό και περιορίζεται σε πολλές περιπτώσεις σε 37 δολάρια ΗΠΑ το μήνα.

Οι συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια της χώρας είναι κάκιστες, ενώ η νομοθεσία για τις συνθήκες εργασιακής ασφαλείας εφαρμόζεται σε ελάχιστες περιπτώσεις. Η απασχόληση υπεράριθμων εργαζομένων και οι κλειδωμένες πόρτες είναι φαινόμενα που επαναλαμβάνονται πολύ συχνά.

Απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν σημειωθεί επανειλημμένα φέτος σε 300 εργοστάσια κοντά στη πρωτεύουσα αφού οι εργαζόμενοι σε αυτά αξίωσαν υψηλότερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Τουλάχιστον 500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε εργατικά και βιομηχανικά δυστυχήματα στο Μπαγκλαντές από το 2006, σύμφωνα με αξιωματικούς της πυροσβεστικής.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook