Στις κοινοβουλευτικές μάχες ρίχνει το βάρος ο ΣΥΡΙΖΑ για το αμέσως επόμενο διάστημα και με δεδομένο ότι η ψήφιση πλέον όλων των μεγάλων νομοθετημάτων, όπως το μνημόνιο 3 και ο προϋπολογισμός, περιορίζει τις δυνατότητες για νέες κορυφώσεις στις κοινωνικές κινητοποιήσεις, τουλάχιστον για την τρέχουσα περίοδο.

Η προσοχή του ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται κατ’ αρχήν στην αυριανή μάχη για την πρότασή του να συσταθεί εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή, που θα διερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες έφτασε και εισήλθε η χώρα στο μνημόνιο και τις όποιες ευθύνες υπάρχουν για συγκεκριμένα πρόσωπα. Η συζήτηση εκτιμάται ότι θα φέρει σε δύσκολη θέση κυρίως τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά, που είχαν μιλήσει στο παρελθόν για την ανάγκη να συσταθεί μία τέτοια εξεταστική επιτροπή, αλλά τώρα και με δεδομένη την κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να συναινέσει σε αυτή την πρόταση. Οι άγριες διαθέσεις της Κουμουνδούρου διαφάνηκαν και από το αίτημα της Ζωής Κωνσταντοπούλου να της διαθέσει το προεδρείο της Βουλής αντίγραφο της δικογραφίας για το μνημόνιο (συνολικού όγκου 4000 σελίδων) – αίτημα που απορρίφθηκε κατ’ αρχήν.

Στη συζήτηση αναμένεται ο Αλέξης Τσίπρας να απευθυνθεί σε υψηλούς τόνους στον κ. Σαμαρά, ενώ αναλόγως σκληρή θα είναι και η κόντρα του με το ΠΑΣΟΚ με το οποίο εξελίσσεται εσχάτως μία σύγκρουση σαν βεντέτα.

Ταυτόχρονα εκκρεμεί το αίτημα που υπέβαλε ο κ. Τσίπρας για διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη βιωσιμότητα του χρέους. Το αίτημα είναι αναπόφευκτο να γίνει δεκτό και αργά ή γρήγορα να γίνει η συζήτηση, που μπορεί να φωτίσει, πιστεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ, όλες τις γκρίζες ζώνες της νέας αμφισβητούμενης συμφωνίας των Βρυξελλών, αλλά και να φέρει στην επιφάνεια τις ανεπάρκειες της κυβέρνηση σχετικά με τις (μη) διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Η Κουμουνδούρου πάντως αναζητεί κι άλλες κινήσεις κοινοβουλευτικής πίεσης προς την κυβέρνηση, καθώς διαπιστώνει αφενός εύθραυστες συνοχές στις κοινοβουλευτικές ομάδες των τριών κυβερνητικών κομμάτων και αφετέρου μία κάποια κόπωση στο κοινωνικό κίνημα, μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις στο σύνταγμα. Θεωρεί ότι οι κινητοποιήσεις θα γίνονται για κάποιο διάστημα κυρίως κατά κλάδο και χώρο δουλειάς και λιγότερο με μαζικές πορείες.


protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook