Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch χαρακτήρισε «θετική» τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν το ΔΝΤ και η ευρωζώνη για τη μείωση του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας όμως τους «υψηλούς κινδύνους που συνδέονται με την εφαρμογή της».

Στο τέλος των πολύ μακρών και πολύπλοκων διαπραγματεύσεων, η ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσαν στη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς Τρίτη μέτρα ώστε το ελληνικό χρέος, το οποίο απειλεί να εκραγεί στο 190% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2014, να μειωθεί στο 124% το 2020 και «ουσιαστικά κάτω από το 110%» το 2022.

«Αυτή η συμφωνία μετριάζει την άμεση απειλή μιας ελληνικής στάσης πληρωμών σε ότι αφορά τα κρατικά ομόλογα ή μιας εξόδου από τη ζώνη του ευρώ», εκτιμά ο Fitch σε ανακοίνωσή του, ο οποίος εξακολουθεί να βαθμολογεί την Ελλάδα με CCC.

«Αυτό είναι θετικό για την Ελλάδα και τα άλλα κράτη της ευρωζώνης. Αυτή η συμφωνία θα πρέπει να βοηθήσει το ελληνικό δημόσιο χρέος να ξαναγίνει βιώσιμο, αλλά σε βασικά ερωτήματα πρέπει ακόμη να δοθεί μια απάντηση, και ο κίνδυνος που συνδέεται με την εφαρμογή της είναι υψηλός», σημειώνει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Fitch, η συμφωνία αναμένει να επιτρέψει ο λόγος χρέους/ΑΕΠ της Ελλάδας «να κορυφωθεί στο 179% το 2014 πριν μειωθεί σε 124% το 2020», αριθμοί που «επιβεβαιώνουν σε γενικές γραμμές» αυτούς οι οποίοι παρουσιάστηκαν κατά την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Μεταξύ των θεμάτων που παραμένουν μετέωρα, ο Fitch διερωτάται «πώς θα υλοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και αν οι εισροές κεφαλαίου θα είναι επαρκείς για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των τραπεζών».

«Οι κίνδυνοι που συνδέονται με την εφαρμογή, η οποία αποτέλεσε πρόβλημα με όλα τα προγράμματα βοήθειας προς την Ελλάδα μέχρι τώρα, θα παραμείνουν υψηλοί. Δεν είναι δε βέβαιο ότι η νέα συμφωνία θα ενισχύσει επαρκώς την εμπιστοσύνη των Ελλήνων καταναλωτών και των επενδυτών για να σταματήσει η συρρίκνωση της οικονομίας», προειδοποιεί επίσης ο οίκος Fitch.



real.gr από ΑΠΕ-ΜΠΕ