Περίπου μία ώρα κράτησε η ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών, για τα αποτελέσματα του Eurogroup, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο Γ. Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για το θέμα της επαναγοράς των ομολόγων. «Τίποτε δεν είναι εύκολο, αλλά προσπαθούμε», αρκέστηκε να πει απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, όπου θα πραγματοποιηθεί η αποτίμηση των αποφάσεων του Eurogroup, είναι σε εξέλιξη από τις 10 το πρωί.

Η σύσκεψη είναι συμβολικά η πρώτη ενέργεια του πρωθυπουργού μετά την απόφαση του Eurogroup. Στη σύσκεψη συζητούνται τα θετικά και οι δυσκολίες που απορρέουν από την απόφαση της Συνόδου και γίνεται η κατ αρχήν τοποθέτηση για τον επαναπροσδιορισμό της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων αλλά και η αποτροπή στο μέλλον προβλημάτων όπως η καταψήφιση κρίσιμων νομοθετημάτων που τραυμάτισαν την κυβερνητική συνοχή.

Ο κ. Σαμαράς θέλει την δέσμευση και των δύο πολιτικών του εταίρων στην στρατηγική που θα ακολουθήσει στο εξής και η οποία θα προκαλέσει κοινωνικές αντιδράσεις.

Πρόβλημα συνιστά η πρόθεσή του να κάνει πιο αυταρχικό το πλαίσιο κυβερνητικής λειτουργίας όπως η συστηματοποίηση της παράκαμψης της Βουλής με πράξεις Νομοθετικού Περιεχόμενου που θα συναντήσει τις αντιρρήσεις της ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Σαμαράς πάντως που έχει απορρίψει το ενδεχόμενο εκλογών επιθυμεί την πιο αποφασιστική συμμετοχή και των δύο εταίρων του στην κυβερνητική δραστηριότητα. Στο πλαίσιο αυτό είναι ανοικτός και ο ανασχηματισμός όπως και η αντικατάσταση των μέχρι τώρα απρόθυμων υπουργών με πιο αποφασιστικούς που δεν θα διστάζουν μπροστά στο πολιτικό κόστος.

Θα ακολουθήσει στη 1 το μεσημέρι υπουργικό συμβούλιο στη Βουλή, με τον πρωθυπουργό να θέτει τους στόχους του και να ζητά από τους υπουργούς επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και εντατικοποίηση των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων.

Σημειώνεται ότι στις 11:30 το πρωί ο πρωθυπουργός θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου την υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Έμιλι Χάμπερ.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook