Περισσότεροι από 2 δισ. άνθρωποι ( ή το 1/3 του πληθυσμού της γης )υπολογίζεται ,ότι έχουν μολυνθεί από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης .

Ο ΠΟΥ αναφέρει ,ότι το 2010, 8,8 εκατ. άνθρωποι νόσησαν και 1,8 εκατ. έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο.

Στην Ελλάδα η επίπτωση της φυματίωσης εμφανίζει πτωτική τάση, όπως συμβαίνει στις περισσότερες Δυτικο-Ευρωπαικές χώρες. Σύμφωνα με το ευρωπαίκό CDC(ECDC) , το 2009 η επίπτωση της φυματίωσης στη Ελλάδα ήταν 5,2/100000 διασπορά της νόσου .Επειδή όμως πολλά περιστατικά δεν δηλώνονται ή διαφεύγουν πιθανότατα η επίπτωση αυτή να είναι υψηλότερη .Το 2009 για πρώτη φορά η επίπτωση της νόσου στους μετανάστες ήταν μεγαλύτερη από αυτή των Ελλήνων.

Να αναφερθεί εδώ ότι οι περιοχές με υψηλότερη επίπτωση φυματίωσης είναι η περιοχή της Νότιας Σαχάρας ,νοτιοανατολική Ασία, Ινδία και Κίνα .Ενδιάμεση επίπτωση παρατηρείται στην κεντρική και νότια Αμερική και Ανατολική Ευρώπη.

Από το 1981 λειτουργεί ιατρείο φυματίωσης στο Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α.Κυριακού» και αποτελεί κέντρο αναφοράς για παιδιά με φυματίωση για την ευρύτερη περιοχή των Αθηνών. Ο παιδικός πληθυσμός των Αθηνών υπολογίζεται σε 900.000 και αποτελεί το 50% περίπου του Ελληνικού παιδικού πληθυσμού.

Το 2012, τα στελέχη της κλινικής δημοσίευσαν επιδημιολογικά στοιχεία επίπτωσης της νόσου για τα έτη 2000 – 2009 για τη περιοχή των Αθηνών .Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης συνοπτικά είναι :

– η φυματίωση στα παιδιά στην περιοχή των Αθηνών παρουσιάζει σταδιακή μείωση
– τα παιδιά των μεταναστών εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά πνευμονικής και εξωπνευμονικής φυματίωσης
– η συχνότερη μορφή πνευμονικής φυματίωσης είναι αυτή της πυλαίας αδενίτιδας, ενώ από τις εξωπνευμονικές μορφές η τραχηλική λεμφαδενίτιδα
– τα περισσότερα παιδιά με θετικά Mantoux και θετικό ανοσοδιαγνωστικό τέστ πάσχουν από λανθάνουσα φυματιώδη μόλυνση , γεγονός που οφείλεται στην πρώιμη διάγνωση των ασυμπτωματικών παιδιών με δοκιμασία Mantoux
– τα ποσοστά αντοχής στα πρωτεύοντα αντιφυματικά φάρμακα παραμένουν χαμηλά και μόνο μεμονωμένες περιπτώσεις πολυανθεκτικής φυματίωσης έχουν περιγραφεί.

iatropedia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook