Oι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης μπορεί να μετακυλίσουν το ελληνικό χρέος που κρατούν μετά τη λήξη του, με στόχο να περιοριστεί το ποσό των δανείων που θα χρειαστεί να χορηγήσουν τα κράτη-μέλη στην Αθήνα έως το 2016 κατά 5,6 δισ ευρώ, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Mία τέτοια κίνηση θα μείωνε το ποσό των δανείων στα 2 δισ. ευρώ από τα 7,6 δισ. ευρώ που προβλέπονται προς το παρόν, όπως αναφέρει το έγγραφο που προέκυψε από το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η Ελλάδα θα χρειαστεί 1,8 δισ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότηση το 2012-2014 και άλλα 5,8 δισ. ευρώ μεταξύ 2015 και 2016.

Το Eurogroup ρίχνει όμως στο τραπέζι την ιδέα ότι εάν αντικαταστήσουν οι κεντρικές τράπεζες το ελληνικό χρέος που διακρατούν μετά τη λήξη του με νέα ομόλογα, η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να αποπληρώσει 3,7 δισ. ευρώ το 2012-2014 και 1,9 δισ. ευρώ το 2015-2016.

Δεν υπάρχουν προς το παρόν επίσημα, δημόσια στοιχεία για το ποσό του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι επιμέρους κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης.

Η ιδέα αυτή δεν εντάσσεται στα μέτρα μείωσης του χρέους που αποφάσισαν τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, ενώ είναι διαφορετική σε σχέση με την πρόταση για επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.


in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook