Η συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα δίνει τις προϋποθέσεις για να μείνουμε στο ευρώ και την μας προσφέρει την ευκαιρία να φύγουμε από την ύφεση, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου τα βασικά σημεία της συμφωνίας.

Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, επισήμανε. Τα «δύσκολα» είναι σύμφωνα με τον υπουργό, το πως θα αξιοποιήσουμε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία.

Είμαστε στο ζενίθ της αξιοπιστίας μας, υποστήριξε.

Πρέπει να προχωρήσουμε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, που είχε καθυστερήσει πολύ τα τελευταία χρόνια, ανέφερε, ώστε να χτίσουμε ένα πιο αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος και να εφαρμόζουμε κοινωνική πολιτική γι' αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Για τη δόση των 44 δισ. ευρώ, είπε ότι τα 33,4 θα εκταμιευθούν έως τις 13 Δεκεμβρίου και τα υπόλοιπα σε 3 δόσεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013.

Νέα μείωση στο επιτόκιο των δανείων το 2014

Το πακέτο μέτρων που αποφασίστηκε στο Eurogroup και ανάλογα με την πορεία του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων θα οδηγήσει σε μείωση του χρέους κατά 20% στο 124% του ΑΕΠ, σε σχέση με το βασικό σενάριο (144% του ΑΕΠ), επισήμανε

Το χρέος εκτιμάται ότι θα αποκλιμακωθεί περαιτέρω στο 110% το 2022 και το 88,3% το 2030.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι αν το 2014 υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό, το επιτόκιο στο πρώτο δάνειο θα μειωθεί περαιτέρω (στο Eurogroup συμφωνήθηκε η μείωση σε Euribor 3 μηνών + περιθώριο 0,50%, από Euribor 3 μηνών + περιθώριο 1,50% προηγουμένως).

Εθελοντική η επαναγορά ομολόγων

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, ο κ. Στουρνάρας δεν θέλησε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ποσά.

Όμως, τόνισε ότι είναι «πατριωτικό καθήκον» να επιτύχει, απευθυνόμενος ουσιαστικά στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων, γιατί, όπως είπε, συμβάλει στην αποκατάσταση της βιωσιμότας του χρέους και τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας.

Είναι θέμα αξιοπιστίας της χώρας, σημείωσε.

Το ποσό που θα διατεθεί για την επαναγορά εκτιμάται ότι θα είναι κοντά στα 10 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά είναι δάνειο (από τον EFSF) και προστίθενται στο κρατικό χρέος.

Στη συνέντευξη διαψεύσθηκε σενάριο σύμφωνα με το οποίο αυτό το ποσό θα καλυφθεί με εκδόσεις εντόκων γραμματίων που θα καλύψουν οι τράπεζες με εγγύηση του EFSF.

Η διαδικασία είναι εθελοντική, τόνισε, όποιος θέλει θα συμμετέχει, προσέθεσε.

Εξόφληση οφειλών προς επιχειρήσεις

Στη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε ότι την Πέμπτη θα υπογραφούν μνημόνια κατανόνησης του υπουργείου Οικονομικών με 12 υπουργεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις.

Εκτενή αναφορά σε αυτό το θέμα έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Μέσα Δεκεμβρίου θα εκταμιευθούν συγκεκριμένα ποσά, υπογραμμίσθηκε στη συνέντευξη Τύπου, χωρίς ωστόσο τόσο ο κ. Σταϊκούρας όσο και ο κ. Στουρνάρας να αναφέρουν τι ποσό θα πληρωθεί εφέτος και στους επόμενους μήνες.

Στα μνημόνια θα περιλαμβάνονται οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση των οφειλών.

 

in.gr