Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κινδυνεύει να κάνει ένα μνημειώδες λάθος που θα απειλήσει το καθεστώς της Βρετανίας ως παγκόσμιας δύναμης, αν επιτρέψει στο αυξανόμενο αντιευρωπαϊκό αίσθημα να οδηγήσει στην έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

Οι σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρώπη έχουν βρεθεί στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας τους τελευταίους μήνες με κάποιους ευρωσκεπτικιστές στους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματος να πιέζουν ώστε η χώρα να αποκτήσει νέο ρόλο στην ΕΕ ή ακόμη και να την εγκαταλείψει εντελώς.

Όμως, αν και η έξοδος από την ΕΕ ενδέχεται βραχυπρόθεσμα να προσφέρει μια νίκη στο κόμμα του Κάμερον, μια τέτοια κίνηση θα απομονώσει τη Βρετανία, θα υπονομεύσει τη διεθνή θέση της και θα βλάψει την οικονομία της, υπογράμμισε ο Μπλερ.

«Αυτή είναι η χειρότερη δυνατή περίοδος για να μιλάμε για αποχώρηση (…), για να απομονώνουμε τους εαυτούς μας, ακριβώς την ώρα που θα έπρεπε να βρισκόμαστε στο επίκεντρο», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας σε ομιλία του στη δεξαμενή σκέψης Chatham House στο Λονδίνο.

Οι ευρωσκεπτικιστές θεωρούν ότι οι Βρυξέλλες είναι ένα σπάταλο υπερκράτος που αναμειγνύεται στα εσωτερικά των χωρών και απειλεί την ανεξαρτησία της Βρετανίας. Μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στη χώρα στις 17 Νοεμβρίου έδειξε ότι το 56% των ερωτηθέντων επιθυμεί την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, ενώ μόλις το 30% επιθυμεί να παραμείνει.

Καλώντας τους πολιτικούς να κάνουν περισσότερα για να καταπολεμήσουν το αντιευρωπαϊκό αίσθημα, ο Μπλερ σημείωσε ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει «έναν υπαρκτό και πραγματικό κίνδυνο κατευθυνόμενη προς την έξοδο».

«Θα ήταν μνημειώδες λάθος πολιτικής να γυρίσουμε την πλάτη μας (στην ΕΕ) και να απομακρυνθούμε από μια κρίσιμη θέση ισχύος και επιρροής», υπογράμμισε ο Μπλερ.

Ο πρώην πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι θα ήταν λάθος η υπόθεση ότι η Βρετανία θα καταρρεύσει αν αποχωρήσει από την ΕΕ, όμως σημείωσε ότι είναι «αυταπάτη» ο ισχυρισμός ότι η χώρα θα μπορούσε να μιμηθεί κράτη όπως η Νορβηγία, που είναι πολύ μικρότερη και πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ή η Ελβετία που είναι «μια μοναδική περίπτωση πολιτικά και οικονομικά».

Πάντως ο Μπλερ γέλασε και αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το αν είναι πιθανό να είναι ο επόμενος πρόεδρος της ΕΕ.

 

protothema.gr