Τέλος στη ρύθμιση που απαγόρευε σε μαθητές θρησκευτικών σχολείων να φορούν μαντίλες στις σχολικές εγκαταστάσεις έθεσε η Τουρκία, προκαλώντας την οργή των κοσμικών, οι οποίοι αντιλαμβάνονται την εν λόγω κίνηση ως περαιτέρω απόδειξη της φερόμενης βούλησης της κυβέρνησης Ερντογάν να προωθήσει μία ισλαμική ατζέντα.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, που θα τεθεί σε ισχύ από το σχολικό έτος 2013-14, οι μαθητές που φοιτούν σε κοσμικά σχολεία θα έχουν επίσης το δικαίωμα να φορούν μαντίλες στα μαθήματα Κορανίου. Παράλληλα, καταργείται η υποχρεωτική στολή στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ο χώρος της εκπαίδευσης είναι ένα από τα κύρια πεδία πολιτισμικών και εμμέσως πολιτικών «μαχών» μεταξύ του κυβερνώντος ισλαμικού κόμματος AK και των κοσμικών αντιπάλων του.

Παρά ταύτα, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε τις επικρίσεις της κοσμικής αντιπολίτευσης, αντιτείνοντας πως η αλλαγή έγινε ως απάντηση στο λαϊκό αίτημα.

«Ας επιτρέψουμε σε όλους να ντύσουν το παιδί τους όπως επιθυμούν, ανάλογα με τα μέσα που διαθέτουν», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν. «Όλα αυτά είναι βήματα που λαμβάνονται ως αποτέλεσμα [λαϊκής] βούλησης».

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook