Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμβάλει ώστε να συνεχιστεί το χαμηλό ποσοστό συγχρηματοδότησης της Ελλάδας και κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο, εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, Όλι Ρεν.

Με βάση τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, αυτό θα «έχει σημαντικό αντίκτυπο 4-5 δισ. ευρώ, 2,5% περίπου του ΑΕΠ, κατά τη διάρκεια της περιόδου 2014 – 2020».

Απαντώντας σε ερώτηση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αννυς Ποδηματά, ο Φινλανδός επίτροπος τόνισε με νόημα τη σαφή δέσμευση που ανέλαβαν τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης «να μειώσουν το βάρος του χρέους της Ελλάδας σε δύο φάσεις».

Η πρώτη φάση αφορά στις «πολύ συγκεκριμένες υποχρεώσεις που ανελήφθησαν για τη μείωση του βάρους του χρέους στο 124% το 2020» και σε δεύτερη φάση «να εξετάσουν κι άλλα μέτρα και βοήθεια όπως χαμηλότερη συγχρηματοδότηση των διαρθρωτικών ταμείων ή περαιτέρω μείωση επιτοκίων για την επίτευξη κι άλλης αξιόπιστης μείωσης του λόγου του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ».

«Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα έχει θετικότατο αντίκτυπο στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης της ελληνικής οικονομίας» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής λέγοντας ότι «πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να συμβάλει στο να συνεχιστεί το χαμηλό ποσοστό της συγχρηματοδότησης και στο πλαίσιο του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου».

Στην παρέμβασή της, στο πλαίσιο κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Οικονομικών και Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Αννυ Ποδηματά, ευχαρίστησε τον επίτροπο Όλι Ρεν «για την ισχυρή και πολύ εποικοδομητική παρέμβαση του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, απευθύνοντας έκκληση λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Εurogroup προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν εποικοδομητικό πνεύμα και να υπερβούν την καταστροφική λογική των κόκκινων γραμμών».

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ σημείωσε το θετικό χαρακτήρα της απόφασης του Εurogroup επισημαίνοντας ότι «για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως το να εξελιχθεί επιτυχώς το εγχείρημα της επαναγοράς χρέους».

Τόνισε, ωστόσο, ότι «ο πιο ασφαλής τρόπος για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους είναι η ανάκαμψη και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης» και σε αυτό το πλαίσιο ρώτησε «τι μπορεί και τι πρέπει να γίνει ώστε χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα και υποφέρουν από μεγάλη ύφεση όπως η Ελλάδα, να μπορέσουν να υλοποιήσουν μία δημοσιονομική προσαρμογή φιλική προς την ανάπτυξη».

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook