Στο πλαίσιο του Πιλοτικού Επιμορφωτικού Προγράμματος «Συμμετέχω – είμαι ενεργός» που υλοποιείται από το Επιστημονικό Δίκτυο Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κρήτης σε συνεργασία με το Γραφείο Σχολικών Συμβούλων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Χανίων συμμετείχε με 18 εκπαιδευόμενους του Α΄ Κύκλου σπουδών (Α3) σε βιωματικό εργαστήριο με θέμα «Ενεργοί Πολίτες και Μεγάλες Ιδέες» στο Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών Ελ. Βενιζέλος, την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012.

Το βιωματικό εργαστήριο για τους Δ/ντές είχε θέμα \”Το Όραμα\” του σύγχρονου ηγέτη ως ενεργού μέλους-πολίτη στην εκπαιδευτική κοινότητα\”.

Για τους εκπαιδευόμενους του ΣΔΕ σκοπό είχε την ενίσχυση της αυτοεκτίμησής τους και την συνειδητοποίηση ότι καθένας και καθεμιά από αυτούς είναι ένας εν δυνάμει ηγέτης στο χώρο που δραστηριοποιείται .

Οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ κατάφεραν όχι μόνο να απεκδυθούν τους οικείους ρόλους τους ως μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και να συνειδητοποιήσουν τον «ενεργό πολίτη» και τον «εν δυνάμει ηγέτη» που κρύβουν μέσα τους και να αντιληφθούν την ικανότητά τους στην ανάληψη δράσης ως συνεργαζόμενα / ενεργά μέλη των ομάδων πρωτοβουλίας στις οποίες συμμετέχουν.

Προϋπόθεση για τους μεγάλους ηγέτες (άσημους και διάσημους της ιστορίας και της ζωής) ο σεβασμός του ηθικού κώδικα των αρχών και των αξιών που υπηρετούν στη ζωή τους σχετικά με το συνάνθρωπο. Ζητούμενο για τους μαθητές μας η εξοικείωσή τους με τις δημοκρατικές διαδικασίες, η κοινωνική υπευθυνότητα, η συμμετοχή στη ζωή της κοινότητας στην οποία ζουν.

Επίσης μετά την εικονική ψηφοφορία που έγινε στην ολομέλεια (Δ/ντών και εκπαιδευομένων ΣΔΕ) για τον καλύτερο εκφωνηθέντα λόγο, αναδείχτηκαν πρώτοι σε ψήφους οι εκπαιδευόμενοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Χανίων.

Για την παραπάνω δράση νιώθουμε υποχρεωμένοι να ευχαριστήσουμε και διά του Τύπου, τους διοργανωτές του παραπάνω βιωματικού εργαστηρίου:

κ. Ρία Μαρκουλάκη, Μουσειοπαιδαγωγό, (σήμερα: μουσειοπαιδαγωγός του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ε. Κ. Βενιζέλος»), μέλος ΚΕΣΔ – ΕΔΕΕΚ,
την κ. Ανδρεάδου Χαρίκλεια, Εκπαιδευτικό / εκπαιδεύτρια ενηλίκων (MSc) – μουσειοπαιδαγωγό (σήμερα: σχολική σύμβουλος 3ης Περιφέρειας Χανίων), μέλος ΚΕΣΔ – ΕΔΕΕΚ και
την κ. Τερεζάκη Χρύσα: εκπαιδευτικό – εκπαιδεύτρια ενηλίκων (διδάκτορας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στην Εκπαίδευση Ενηλίκων), κοινωνικό επιστήμονα, εμψυχώτρια του «Θεάτρου της Ημέρας» (σήμερα: διευθύντρια του 13ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων), μέλος ΚΕΣΔ και Συντονίστρια του ΕΔΕΕΚ

(φωτο αρχείου)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook