Λίγες ημέρες απομένουν για τον Δεκέμβριο και ο χειμώνας έχει μπει πλέον για τα καλά στα Ανώγεια με αρκετά χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες,με τους κατοίκους του χωριού να έχουν τον μόνιμο βραχνά για το πως θα έχουν θέρμανση στα σπίτια τους, σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

Τα Ανώγεια ένα από τα πιο ορεινά χωριά της Κρήτης έχουν μεγάλη πτώση στις παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης καθώς ελάχιστοι είναι αυτοί που μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά με τους κατοίκους να στρέφονται σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης. Δίπλα σε όλα αυτά αρνητικό είναι και το γεγονός ότι το Κράτος έχει τα Ανώγεια στην τέταρτη (Δ) ζώνη για το επίδομα θέρμανσης ταυτίζοντας το χωριό μας προφανώς με το κοντινό Ηράκλειο που βρίσκεται στην ίδια ζώνη, αλλά που οι θερμοκρασίες του ουδεμία σχέση έχουν με τα Ανώγεια.

Την αδικία αυτή προσπαθεί να αποκαταστήσει ο Δήμαρχος Ανωγείων κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης ο οποίος με επιστολή του ζητάει την ένταξη του χωριού στην Α ή στην χειρότερη περίπτωση στην Β ζώνη του επιδόματος θέρμανσης. Η επιστολή κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών και στους δυο Βουλευτές Ρεθύμνου κ.κ. Κεφαλογιάννη και Ξάνθο.

Αναφέρει ο Δήμαρχος Ανωγείων:

«Αγαπητέ κ. Υπουργέ,
Σύμφωνα με την Δ33 50429999 ΕΞ. 16.11.2012 απόφασή σας, περί χορήγησης επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, στο άρθρο 3 αυτής, η Ελληνική Επικράτεια κατανέμετε σε τέσσερις κλιματικές ζώνες. Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι ο Δήμος Ανωγείων, εντάσσεται στην τέταρτη (Δ) ζώνη επιδότησης παρά το ότι επίσημα έχει χαρακτηριστεί ορεινός, (Ν 3852/10 άρθρο 1 Παρ.17.).
Ο Δήμος Ανωγείων είναι κτισμένος στις Βόρειες πλαγιές του Ψηλορείτη στα 800 μ. υψόμετρο. Ο πληθυσμός του είναι αγροτικός – κτηνοτροφικός και αποτελείται από άτομα μεγάλης ηλικίας και χαμηλού εισοδήματος που καθημερινά δίνει την μάχη της επιβίωσης.

Κύριε Υπουργέ,

Θεωρούμε άδικη την οριζόντια εφαρμογή του μέτρου αυτού, καθώς ο χειμώνας στον Δήμο Ανωγείων έχει χαρακτηριστικά ορεινών ηπειρωτικών περιοχών, ενώ καταγράφονται χαμηλές θερμοκρασίες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, όπως αναλυτικά φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία του ΜΕΤΕΟ τα οποία και σας επισυνάπτω. Από τα στοιχεία αυτά διαπιστώνεται ότι για το μήνα Νοέμβριο η μέση θερμοκρασία στα Ανώγεια, συγκρίνεται με αυτήν της Αλεξανδρούπολης (Α Ζώνη) και της Λάρισας και όχι με αυτές του γειτονικού μας Ηρακλείου (Δ Ζώνη).

Ζητάμε από εσάς την επανεξέταση των γεωγραφικών κριτηρίων έτσι ώστε ο ορεινός Δήμος Ανωγείων να ενταχτεί στην Α ή στην Β Γεωγραφική Ζώνη για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης».

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μάλιστα κατέθεσε την συγκεκριμένη επιστολή ως αναφορά προς το Υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζοντας εντελώς άδικη την ένταξη των Ανωγείων στην Δ ζώνη και ζητώντας να ενταχθούν στην Α.

anogi.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook