Στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012, η Γενική Συνέλευση ΠΕΔ Κρήτης για τα σοβαρότατα οικονομικά και θεσμικά ζητήματα που απασχολούν τους ΟΤΑ, ενόψει του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Δεκέμβριου 2012. Οι Δήμαρχοι και τα αιρετά μέλη της ΠΕΔ, συζήτησαν επίσης για το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τις συνέπειές του στη λειτουργία των ΟΤΑ.

Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της ΠΕΔ Κρήτης ο Δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης τόνισε ότι τα μέτρα της Κυβέρνησης απαξιώνουν πλήρως το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υποβαθμίζουν το ρόλο των αιρετών και αποδιαρθρώνουν τη λειτουργία των Δήμων. Παράλληλα, επανέλαβε την αντίθεση του στο μέτρο της διαθεσιμότητας για τους δημοτικούς υπαλλήλους καθώς όπως τόνισε «αν αυτό εφαρμοστεί κομβικές διοικητικές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση του δημότη δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν, την ίδια στιγμή που– από 1/1/2013 – μεταφέρονται στους Δήμους 200 και πλέον νέες αρμοδιότητες».

Τέλος, ο Δήμαρχος Χανίων αναφέρθηκε και στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Εάν σκοπός του λεγόμενου Παρατηρητήριου ή της Επιτροπείας είναι να προτείνει μεθόδους χρηστής διοίκησης, νοικοκυρέματος του Δήμου και εξορθολογισμού των δαπανών, τότε δεν θα έχει δουλειά να κάνει, γιατί όλα αυτά τα έχουμε καταφέρει εμείς ως Δήμος. Εάν όμως έχει σκοπό να παρεμβαίνει στη σκοπιμότητα, στον προγραμματισμό των δράσεων και τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής ασφαλώς αυτό το καθιστά μη ευπρόσδεκτο γιατί κατά αυτόν τον τρόπο καταργείται το αυτοδιοίκητο και η αυτονομία της Αυτοδιοίκησης. Εμείς θα ασκήσουμε την πολιτική για την οποία μας εξέλεξαν οι πολίτες, με πρωτοβουλίες και δράσεις που υπαγορεύονται από τις ανάγκες της κοινωνίας….»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook