Τις προτάσεις της για την πλήρη οικονομική ενοποίηση στη ζώνη του ευρώ παρουσίασε η Κομισιόν, δίνοντας έναν οδικό χάρτη για την πορεία προς μία «βαθιά και αυθεντική» οικονομική ένωση στο τέλος της οποίας προβλέπεται και η έκδοση κοινού χρέους -δηλαδή, ευρωομολόγα.

Οι «17», εξήγησε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, πρέπει εκ των πραγμάτων να κινηθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα προς την ενοποίηση από ό,τι η ΕΕ συνολικά.

Κεντρικός άξονας του «οδικού χάρτη», όπως και στις κοινές προτάσεις των κοινοτικών οργάνων (Ρομπάι, Κομισιόν, ΕΚΤ, και Eurogroup), είναι η ανάγκη της πολύ στενότερης κοινής οικονομικής εποπτείας στον ορίζοντα των «17».

Οι προτάσεις του προέδρου της Κομισιόν κινούνται σε τρία χρονικά πλαίσια: Οι μεταρρυθμίσεις που προτείνονται χωρίζονται σε όσες μπορούν να προχωρήσουν άμεσα, μέσα στους επόμενους 6-18 μήνες, σε όσες μπορούν να υλοποιηθούν σε διάστημα μεταξύ 18 μηνών και πέντε χρόνων και σε όσες μπορούν να γίνουν πραγματικότητα από το 2018 και μετά.

Στο τέλος της διαδικασίας, ο οδικός χάρτης της Κομισιόν βλέπει και την έκδοση χρέους. Πολλές από τις βραχυπρόθεσμες αλλαγές έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι της συζήτησης ή βρίσκονται επίσης στο στάδιο της κατάρτισης τους -όπως η λεγόμενη τραπεζική ένωση.

Οι προτάσεις της Κομισιόν έχουν ουσιαστικά αρκετό κοινό έδαφος με το σχέδιο προτάσεων του προέδρου της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι. Στις μακροπρόθεσμες προτάσεις του όμως, ο Μπαρόζο προχωρά σε ορισμένες πιο ριζοσπαστικές προτάσεις (ανάμεσα στις οποίες η προαναφερθείσα κοινή έκδοση χρέους).

Κατά την παρουσίαση των προτάσεών του, ο Μπαρόζο απέρριψε τις αναφορές ότι παρουσιάζει ένα σχέδιο που με κάποιο τρόπο «ανταγωνίζεται» τις προτάσεις του προέδρου της ΕΕ ή το υπό κατάρτιση κοινό πλάισιο των «4» (Ρομπάι, Μπαρόζο, Ντράγκι της ΕΚΤ και Γιούνκερ του Eurogroup).

Αντιθέτως, η δημοσίευση του οδικού χάρτη, υποστήριξε, σχετίζεται με τον θεσμικό ρόλο της Κομισιόν και την νομοθετική πρωτοβουλία που διατηρεί σε κοινοτικό επίπεδο.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook