Απάλλαξε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης από τις κατηγορίες για δολοφονία και βασανισμό τον Κοσοβάρο πρωήν διοικητή του UCK και πρώην πρωθυπουργό του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι, κρίνοντας πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία σε βάρος του ίδιου και των δύο συγκατηγορούμενών του. Έντονα αντιδρά η Σερβία, μιλώντας για «προκατάληψη» του Δικαστηρίου σε βάρος της.

Η απόφαση, που έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς στην Πρίστινα ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή του Χαραντινάι στην πολιτική ζωή του Κοσόβου -ο οποίος επιβεβαιώνει ότι θέλει να επαναδιεκδικήσει την πρωθυπουργία. Η δίκη του Χαραντινάι και των δύο υφισταμένων του, Ιντρίζ Μπαλιάι και Λιάχιγια Μπραχιμάι, επαναλήφθηκε για τα εγκλήματα σε βάρος Αλβανών, Σέρβων και Ρομά αμάχων στο στρατόπεδο αιχμαλώτων στη Γιαμπλάνιτσα το 1998 με εντολή της εισαγγελίας του ΔΠΔ.

Το δικαστικό συμβούλιό του έδωσε εντολή για την άμεση αποφυλάκιση του Ραμούς Χαραντινάι και των δύο βοηθών του, οι οποίοι επίσης κρίθηκαν αθώοι. Οι κατηγορίες σε βάρος του Χαραντινάι αφορούσαν εγκλήματα που διαπράχθηκαν την περίοδο 1 Μαρτίου - 30 Σεπτεμβρίου του 1998, όταν ήταν διοικητής της λεγόμενες επιχειρησιακής ζώνης Ντουκατζίν του UCK.

Έντονα αντιδρά η Σερβία

Στην απόφαση αντέδρασε, όπως αναμενόταν, εντονότατα η Σερβία: Ο Σέρβος πρόεδρος Τομισλάβ Νίκολιτς ανέφερε πως το Δικαστήριο της Χάγης «συστάθηκε για να δικάσει τον σερβικό λαό» και η αθωωτική απόφαση του Χαραντινάι «είναι επιπλέον απόδειξη».

Η απόφαση, υποστήριξε, καθιστά «ακόμη δυσκολότερη τη συμφιλίωση και αυξάνει τον ευρωσκεπτικισμό στο σερβικό λαό».

Και ο ειδικός εισαγγελέας της Σερβίας για τα εγκλήματα πολέμου Βλάντιμιρ Βούκτσεβιτς ανέφερε ότι η απόφαση άδικη και αποτέλεσμα μη επαγγελματικής προστασίας των μαρτύρων. «Στη δίκη αυτή δεν διασφαλίστηκε η κατάλληλη προστασία των μαρτύρων κι αυτό οδήγησε στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα» ανέφερε ο κ. Βούκτσεβιτς.

 

in.gr