Σε πολύ υψηλούς τόνους εξελίχθηκε η κοινοβουλευτική συζήτηση με αφορμή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει το πώς έφτασε η χώρα να συνάψει το πρώτο μνημόνιο.

«Να μας πει την άποψή του δημόσια και όχι στο facebook», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «συνομωσία της σιωπής και της συγκάλυψης» από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που τους χαρακτήρισε «λαγούς της εξαθλίωσης των πολιτών».

Σχολιάζοντας την άρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο αίτημα για σύστασης εξεταστικής επιτροπής, ο κ.Τσίπρας τόνισε: «Η άρνηση της πρότασης και η θριαμβολογία σας είναι από φόβο που σας κάνει να φυγομαχείτε.. Ο φόβος σας έδωσε την εκλογική νίκη θα σας οδηγήσει όμως και σε πρωτοφανή ήττα. Ο κόσμος δεν έχει τίποτε άλλο να φοβηθεί, αναζητά την ελπίδα, εσείς όμως θα μείνετε με τον φόβο. Υπο κανονικές συνθήκες πρώτοι θα έπρεπε να ζητάτε εσείς και ο Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου την εξεταστική».

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού επισήμανε ότι πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα όπως: «γιατί έγινε η Ελλάδα το πειραματόζωο της κρίσης και ποιοι μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Η πρότασή μας θεωρήθηκε ότι ποινικοποιεί την πολιτική ζωή του τόπου και πως είναι εκδικητική. Δεν είναι έτσι γιατί δεν έχει να κάνει με το παρελθόν αλλά με το παρόν και το μέλλον. Αυτό που ζητούμε να εξεταστεί δεν είναι το λάθος του παρελθόντος αλλά το διαρκές έγκλημα. Συνεχίζετε την εγκληματική πολιτική».

Μίλησε για την πρόσφατη απόφαση του γιουρογκρουπ χαρακτηρίζοντάς την «γκρίζα από ένα συμβιβασμό της Μέρκελ και Λαγκαρντ. Από αυτό τον συμβιβασμό και την παγκόσμια συζήτηση απουσιάζατε, σας βγάλανε από το τραπέζι και ήρθατε στην Ελλάδα θριαμβολογώντας. Θριαμβολογείτε ότι η Ελλάδα κέρδισε μάχη. Ο Σαμαράς θριαμβολογεί στο διαδίκτυο και όχι εδώ. Ας αφήσει το facebook και ας έρθει εδώ. Με την στάση σας υπονομεύετε το συμφέρον της χώρας. Επιχειρείτε να κρατηθείτε στις θέσεις σας αλλά η 13 Δεκεμβρίου είναι κοντά και τότε θα δούμε τι έχει γίνει. Τα 3 κόμματα είστε οι τελευταίοι χειροκροτητές της κυρίας Μέρκελ στερώντας ανάσες από τους έλληνες πολίτες». Τέλος εξήγησε ότι «Θέλουμε την εξεταστική για να σταματήσει το ίδιο λάθος. Να αποδειχθεί αν υπήρχε ή όχι η εναλλακτική επιλογή»

Απάντηση Βενιζέλου

Απαντώντας στον κ. Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «ο κ. Τσίπρας εκπροσωπεί τα συμφέροντα των heads funds, των τραπεζιτών που έχουν ενοχληθεί βαθύτατα από το PSI και στοχοποιούν το ΠΑΣΟΚ και εμένα προσωπικά».

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι «η σύγκρουση είναι και πάλι παρούσα. Από την μια είναι ο ΣΥΡΙΖΑ η φωνή του παρελθόντος και του εθνικού διχασμού και από την άλλη η φωνή του μέλλοντος και της εθνικής ενότητας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επιστρέφοντας το γάντι που του πέταξε νωρίτερα ο κ. Τσίπρας ρώτησε «η δική σας ομερτά ποια είναι; υπάρχει εξ αντικειμένου ομερτά με αυτά τα συμφέροντα που επενδύουν στην ήττα της χώρας» ενώ κάλεσε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσουν να «υπονομεύουν το εγχείρημα της επαναγοράς των ομολόγων».

Χαρακτήρισε την πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως «τσαμπουκάδες προςστους παρόντες ευρωπαϊκούς συσχετισμούς» εξήγησε όμως ότι «δεν χωράνε γιατί μπορεί να τους κάνεις ζημιά αλλά εμείς θα έχουμε καεί ολοσχερώς πρώτοι. Ο Ελληνας πολίτης θα έχει μαρτυρήσει κανονικά».

Σημείωσε ότι «αναζητάτε ευθύνες για το παρελθόν και τους χειρισμούς που οδήγησαν στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό όμως από την άλλη επιθυμείτε την διατήρηση αυτών των χειρισμών».

Τέλος, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «υπερήφανο για το βάρος που σηκώσαμε και σηκώνουμε. Χρειάζεται η έρευνα, πρέπει όμως να ποια είναι πριν και μετα του 2009, ποια ελληνικά και ποια ευρωπαϊκά ποια πολιτικά; Δεν υπάρχει ευθύνη των κόμματων της αριστεράς;» και συμπλήρωσε ότι «αυτή την ώρα έχουμε μια θετική προοπτική και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε. Εμείς κάναμε την επιλογή μας και προτεραιότητα είναι η καθιέρωση της σταθερότητας».

«Μύλος» στην Βουλή με τα CDS και τα κερδοσκοπικά Funds

Οι επίμονες καταγγελίες του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου για «τζογάρισμα» μέσω CDS, εσωτερικές πληροφορήσεις προς “heads funds” για αγορά ομολόγων σε χαμηλές τιμές, «διεθνή κέντρα» που στοχοποιούν την Ελλάδα μετέτρεψε σε «μύλο» την Ολομέλεια της Βουλής. Ο κ. Καμμένος κατηγόρησε ευθέως τον κ. Δημήτρη Σταμάτη και τον κ. Αντώνη Σαμαρά ότι κατά την περίοδο που η ΝΔ ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση του έδωσαν εντολή να ερευνήσει την υπόθεση των CDS και στην συνέχεια τα συγκάλυψαν! Η απάντηση ήρθε από τον κ. Σταμάτη ο οποίος σε έντονο ύφος: «Είναι προφανές πως θέλετε να διανθίζετε τις ομιλίες σας με εντυπωσιακά στοιχεία με πρακτοριλίκια και ατάκες τύπου Τζειμς Μπόντ! Απειλήσατε ότι θα βγάλετε σημείωμα. Σας προκαλώ. Βγάλτε το!» Εξήγησε δε ότι ο κ. Καμμένος εξέλαβε μια απλή ερώτησή: «γνωρίζεις κάτι για τα CDS που παίζουν οι εφημερίδες;» ως «εντολή έρευνας» και πρόσθεσε πως « Είστε ο τελευταίος που θα λαμβάνατε εντολή από άτυπο σύμβουλο αρχηγού κόμματος για έρευνα».

Πρόσθεσε: « Μου φέρατε φάκελο και σας είπα ότι δεν βγάζω άκρη. Σας πρότεινα να ακολουθηθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία. Για να μην επικρατήσει όμως η άποψη «τι διάολο βλάκας είναι ο Σταμάτης και δεν κατάλαβε» σας καλώ να καταθέσετε το φάκελο της έρευνάς σας».

Παρέμβαση έκανε και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος επιχειρώντας να απαντήσει τόσο στον κ. Καμμένο όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ με 4 παρατηρήσεις: «

– Σημείωσα το ενδιαφέρον με το οποίο ο κ. Τσίπρας παρακολούθησε τον Καμμένο γιατί είναι ο μόνος σύμμαχος που βρίσκει.

– Θα έλεγα στον κ. Καμμένο όταν αναφέρετε σε έρευνες ΣΔΟΕ για πολιτικά πρόσωπα να είναι προσεκτικός γιατί μπορεί να γίνει στόχος συκοφαντίας και αυτό το ξέρει ο Καμμένος

– Τα CDS η δικαιοσύνη τα έχει διερευνήσει. Αντίφαση όμως αποτελεί ότι για να ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα έπρεπε να γίνει χρεοκοπία. Αυτό που κατηγορείτε το ΠΑΣΟΚ είναι ότι δεν άκουσε το ΔΝΤ για κούρεμα και άρα δεν ενεργοποιηθήκαν τα ασφάλιστρα κινδύνου. Κατηγορείτε τον τότε πρωθυπουργό γιατί δεν ενεργοποίησε τα CDS αλλά και ότι συγγενικά του πρόσωπα αγόρασαν για να κερδίσουν. Αυτό αποτελεί αντίφαση

– Χωρίς κούρεμα και βιωσιμότητα δεν μπορεί να ορθοποδήσει η χώρα. Ορθώς κάναμε το προηγούμενο κούρεμα και το νεο. Τώρα κανείς δεν αγοράζει ασφάλιστρα κινδύνου καθώς εχουν συμψηφιστεί και εμφανίστηκαν οι κάτοχοί τους. Ζητήστε λοιπόν τον πλήρη κατάλογο που δείχνει ποιοι κέρδισαν ή έχασαν για να σταματήσουν οι συνομοσιολογίες. Σε σχέση με την επαναγορά. Υπήρχε ανάγκη εσωτερικής πληροφόρησης; Δεν έχουμε πει με κάθε τρόπο την ανάγκη αυτή. Κάποιοι απέτρεψαν τις διοικήσεις των ταμείων από το να κερδίσουν και άφησαν τόπο στα κερδοσκοπικά συμφέροντα να κερδίσουν. Όποιοι εμπόδισαν αυτή την διαδικασία βλάψατε τα ταμεία».

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook