Μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει πληρωθεί ένα σημαντικό ποσό από τις οφειλές του δημοσίου σε ιδιώτες, ανέφερε κατά την παρουσίαση του προγράμματος αποπληρωμής των οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Τα χρέη που έχουν σωρευθεί από την μη πληρωμή των υποχρεώσεων του δημοσίου προς ιδιώτες την διετία 2011-2012 ανέρχονται στα 9,3 δισ.ευρώ, εκ των οποίων τα 7 δισ.ευρώ είναι οφειλές που δημιουργήθηκαν το 2011 και τα υπόλοιπα 2,3 δισ. είναι χρέη οργανισμών του δημοσίου από την πληρωμή υποχερώσεων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Με βάση το σχέδιο που παρουσίασε ο κ. Σταϊκούρας, η εξόφληση των χρεών του δημοσίου θα γίνει σταδιακά μέχρι το τέλος του 2013.

Προτεραιότητα θα δοθεί στην εξόφληση των χρεών που δημιουργήθηκαν μέχρι τις 31/12 του 2011. Μετά, αφού δηλαδή αποπληρωθούν τα χρέη του 2011, το δημόσιο θα αρχίσει να εξοφλεί τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2012.

Από τις αναφορές του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών προκύπτει ότι προβλέπονται εξαιρέσεις για να πληρωθούν νωρίτερα από το προβλεπόμενο κάποια από τα χρέη όταν το δημόσιο απειλείται με ρήτρες και αγωγές.

Τι θα πληρώσει το κράτος
Μέχρι 31 Σεπτεμβρίου 2012 το δημόσιο είχε αφήσει απλήρωτα για περισσότερους από 3 μήνες, συνολικά χρέη 9,31 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 4,49 δισ. αφορούν οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων, 1,6 δισ. των νοσοκομείων, 921 εκατ. των υπουργείων, 971 εκατ. των ΟΤΑ, 385 εκατ. χρέη λοιπών νομικών προσώπων, ενώ 738 εκατ. είναι οι επιστροφές ΦΠΑ που εκκρεμούν σε επιχειρήσεις.

Το σχέδιο εκκαθάρισης που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αφορά μόνο αυτά και όχι αυτά που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μετά την 1-10-2012.

Σειρά για πληρωμή παίρνουν θεωρητικά τα παλαιότερα χρέη αλλά προτεραιότητα θα δοθεί σε όσα οι φορείς θα προετοιμάζουν ταχύτερα (από γραφειοκρατικής άποψης) τους φακέλους με τις αιτήσεις των δικαιούχων.
Τα πρώτα χρήματα θα δοθούν:
– Στις επιστροφές ΦΠΑ ύψους 738 εκατ. ευρώ

– Σε οφειλές προς φαρμακεία και φαρμακευτικές επιχειρήσεις άνω των 2 δισ.

– στην πληρωμή εφάπαξ συνολικού ύψους 1,384 δισ. ευρώ των συνολικά 40.229 δικαιούχων Δημοσίων υπαλλήλων που έχουν καταθέσει αιτήσεις. Στη λίστα αναμονής βρίσκονται 17 δημόσιοι υπάλληλοι από το 2009, 5.981 από το 2010, 20.168 από το 2011 και 14.063 από το 2012.

\”Αφαίρεση\” αντί συμψηφισμού οφειλών

Κατά τη διαδικασία πληρωμής των χρεών, θα αφαιρούνται ποσά που τυχόν οφείλει ο δικαιούχος στο δημόσιο. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν θα διενεργείται συμψηφισμός στην περίπτωση πχ που η εφορία χρωστά περισσότερα στον οφειλέτη από όσα αυτός οφείλει, αν θα συμψηφίζονται οφειλές του δικαιούχου από ΦΠΑ με άλλους φόρους κλπ

«Δεσμευμένος» λογαριασμός σε κάθε υπουργείο
Στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθάρισης των οφειλών το ΥΠΟΙΚ θα υπογράψει μνημόνια συνεργασίας που έχουν σκοπό τον έλεγχο των δαπανών με 12 υπουργεία.

Όλοι οι φορείς που οφείλουν σε ιδιώτες θα πρέπει να οριστικοποιήσουν το σύνολο των οφειλών που έχουν συσσωρεύσει έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2012 και να αποστείλουν τις σχετικές καταστάσεις κατά χρονολογική σειρά στο εποπτεύον υπουργείο το οποίο θα διαμορφώσει αναλυτική πρόταση χρηματοδότησής τους που θα την αποστείλει το ΓΛΚ.

Στην αξιολόγηση των αιτημάτων θα λαμβάνονται υπόψη κριτήρια όπως η ανταπόκριση των φορέων στην αποστολή των στοιχείων, η πληρότητα, ακρίβεια και εγκυρότητα των στοιχείων κ.ά.

Τα ποσά που θα δίνει το υπουργείο Οικονομικών θα κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό-κωδικό που έχει δημιουργηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ο λογαριασμός θα τροφοδοτείται με χρήμα που θα καταλήγει αποκλειστικά στα παλιά χρέη και όχι σε τρέχουσες ανάγκες των φορέων.

Το 50% του εφάπαξ «έναντι» θα λάβουν οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο να πληρώσει το 50% του εφάπαξ που έχουν λαμβάνειν οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι έχουν συνταξιοδοτηθεί χωρίς να εισπράξουν την εφάπαξ αποζημίωση. Περίπου 40 χιλιάδες δικαιούχοι περιμένουν να λάβουν το εφάπαξ και το συνολικό προς εκταμίευση ποσό από τα δημόσια ταμεία υπολογίζεται στο 1,5 δισ.ευρώ.


protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook