Κατηγορώντας τις αρχές πως «περιφρονούν» τη δικαστική εξουσία, 200 ισπανοί δικαστές επέκριναν σήμερα την κυβερνητική απόφαση να απονείμει χάρη σε τέσσερις αστυνομικούς που είχαν βασανίσει έναν κρατούμενο.

Οι τέσσερις αστυνομικοί είχαν κακομεταχειριστεί έναν ρουμάνο κρατούμενο, τον οποίο ψευδώς κατηγορούσαν ως κακοποιό, στη Βαρκελώνη το 2006. Τα όργανα του νόμου είχαν τοποθετήσει την κάννη ενός πιστολιού στο στόμα του κρατούμενου για να τον εξαναγκάσουν να ομολογήσει και τον ξυλοκόπησαν άγρια.

Οι τέσσερις αστυνομικοί καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από τέσσερα χρόνια κι εννέα μήνες έως δύο χρόνια και τρεις μήνες. Όμως η κυβέρνηση του συντηρητικού Μαριάνο Ραχόι αποφάσισε πως άπαντες οι κατηγορούμενοι θα εκτίσουν ποινή μόνον δύο ετών.

Δικαστήριο της Βαρκελώνης ακύρωσε την απόφαση της κυβέρνησης, όμως αυτή έσπευσε σε απάντηση να απονείμει χάρη στους αστυνομικούς και μετέτρεψε τη φυλάκισή τους σε χρηματικό πρόστιμο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αλβέρτο Ρουίθ Γαλιαρδόν δήλωσε πως το Σύνταγμα επιτρέπει στην κυβέρνηση να απονέμει χάρη σε περιπτώσεις που «δικαιολογούνται», μολονότι δεν αιτιολόγησε για ποιόν λόγο κρίνεται δικαιολογημένη σε αυτή την υπόθεση.

Η κυβέρνηση δεν σεβάστηκε τη σαφή διάκριση των εξουσιών πάνω στην οποία εδράζεται η Δημοκρατία, υποστηρίζουν οι 200 δικαστές. Στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται και αρκετοί δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Στο παρελθόν, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε κρίνει ένοχη την Ισπανία διότι είχε αποφύγει να διερευνήσει καταγγελίες για καταχρήσεις από αστυνομικούς.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook