Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι περισσότερο αβέβαιη από ποτέ, με την κυβέρνηση να ακολουθεί πιστά τη γραμμή «ό,τι πουν οι δανειστές», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση του βιβλίου του Γ.Δραγασάκη με τίτλο: Ποια έξοδος; Από ποια κρίση; Με ποιες δυνάμεις;

Οι τελευταίες εξελίξεις, υπογράμμισε, δεν έδωσαν οριστική διέξοδο στο ζήτημα του χρέους, και εκτίμησε ότι διανύουμε μια μεταβατική κατάσταση, η οποία όπως και οι προηγούμενες, θα βρεθεί πολύ γρήγορα σε αδιέξοδο.

Χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup «γεμάτη παγίδες και γκρίζες ζώνες» και υποστήριξε ότι η Ελλάδα κέρδισε αυτό που υποτίθεται ότι ήταν δεδομένο, δηλαδή την τμηματική εκταμίευση των δόσεων, που οι δανειστές όφειλαν – βάσει της δανειακής σύμβασης – να έχουν καταβάλλει ήδη.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «όταν βρίσκεται κανείς σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όταν αισθάνεται τη γη να χάνεται κάτω από τα πόδια του, έχει ανάγκη να πιαστεί από κάποιες σταθερές, να καταλάβει τι του γίνεται, να αποκτήσει πυξίδα».

Προσέθεσε πως «τα κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν διατύπωσε προφητείες, αλλά ανέλυσε την κατάσταση και βασίστηκε στον ορθό λόγο». Προς την κατεύθυνση αυτή, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, συνέβαλε καθοριστικά ο Γ.Δραγασάκης, για τον οποίο είπε ότι δεν είναι μόνο σημαντικός αναλυτής και οικονομολόγος, αλλά και δάσκαλος για τους νεότερους.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι με δεδομένες τις συνθήκες που διαμορφώνονται σήμερα, η Αριστερά βρίσκεται σε ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία της ιστορικής της διαδρομής, τις τελευταίες δεκαετίες.

Για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα, ο Αλ.Τσίπρας τους εξής τρεις στόχους :

Να οργανώσει  τον αγώνα των κοινωνικών αντιστάσεων και της κοινωνικής αλληλεγγύης. 

Να  εξηγήσει τα πραγματικά αίτια της κρίσης και να απαντά με τον πιο πειστικό τρόπο στα σημερινά προβλήματα που προκύπτουν από την πολιτική των Μνημονίων. 

Να διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο εναλλακτικό σχέδιο ανάπτυξης.

«Το μεγάλο μας στοίχημα  είναι να συγκροτήσουμε μια μεγάλη πολιτική και κοινωνική συμμαχία γύρω από μια αριστερή κυβέρνηση και ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο που να είναι πειστικό», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το πρωταρχικό είναι να βρούμε την αρχή που θα διαπερνά το σύνολο της πολιτικής μας: τις αξίες, τις αρχές, τις προτεραιότητες. Να διαμορφώσουμε σταθερές κοινωνικές συμμαχίες που, όπως εύστοχα λέει και ο Δραγασάκης, δεν είναι δυνατόν να συγκροτηθούν ως άθροισμα επιμέρους αιτημάτων και δυσαρεσκειών από την σημερινή πολιτική, αλλά πάνω σ\’ ένα στέρεο πολιτικό πρόγραμμα που θα συνθέτει συμφέροντα και θα ικανοποιεί ανάγκες με την υλοποίησή του, με την δημιουργία νέων υλικών βάσεων για την ανόρθωση της κοινωνίας και της οικονομίας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν αρκεί πια να διατυπώνουμε γενικές αρχές. Οφείλουμε να περιγράψουμε με την μέγιστη δυνατή σαφήνεια την διαδικασία ανάκαμψης από την κρίση, τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την παραγωγική ανασυγκρότηση, και βέβαια, το συνολικό πλαίσιο τομών και μεταρρυθμίσεων για την ανασυγκρότηση αυτή», σημείωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, επισήμανε πως η οργανωτική και θεωρητική επάρκεια του κόμματός δύναται να κερδίσει το στοίχημα «της ήττας του νεοφιλελευθερισμού και της αριστερής διεξόδου από την κρίση».

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook