Σοκ έχει προκαλέσει η απόφαση που εξέδωσε αιφνιδιαστικά την Πέμπτη το ΙΚΑ και με την οποία ουσιαστικά ζητά την ανάκληση συντάξεων που έχουν εκδοθεί με συνυπολογισμό πλασματικών χρόνων που υπερβαίνουν το ανώτατο όριο αναγνώρισης που προβλέπει ο νόμος.

Ερωτηθείς από το Mega το πρωί της Παρασκευής σχετικά με την εξέλιξη, ο διευθυντής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος αρνήθηκε να σχολιάσει, περιοριζόμενος να τονίσει ότι θα εκδοθεί εντός της ημέρας διευκρινιστική ανακοίνωση.

Την Πέμπτη, με έγγραφό της, η γενική διευθύντρια Ασφαλιστικών Υπηρεσιών του Ιδρύματος, Χαρίκλεια Γοντικάκη επισημαίνει ότι θα πρέπει να επιστραφούν τα επιπλέον ποσά που έχουν καταβληθεί και οι ασφαλισμένοι να ενταχθούν σε πρόγραμμα αυτασφάλισης έως τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης.

Η εγκύκλιος αφορά ασφαλισμένους που είχαν αναγνωρίσει πλασματικούς χρόνους ασφάλισης πριν από το 2010, με βάση ειδικές νομικές ρυθμίσεις και αναγνώρισαν επιπλέον χρόνια με τις διατάξεις του νόμου Λοβέρδου-Κουτρουμάνη (3996/2011, «αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις»), με αποτέλεσμα να υπερβούν το ανώτατο επιτρεπτό όριο.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook