Το πρόγραμμα ονομάζεται (από το όνομα του μεγάλου Ευρωπαίου παιδαγωγού) Comenius και είναι ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Δια βίου μάθηση με σχολικές συμπράξεις. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν σχολεία που θέλουν να ταξιδέψουν και να γνωρίσουν άλλα σχολεία του εξωτερικού, παράγοντας συγκεκριμένο εκπαιδευτικό έργο.

Το 10ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, με συνολικά 9 καθηγητές και 33 μαθητές από την Α’ και Β’ Γυμνασίου, συμμετέχει με ενθουσιασμό στο πρόγραμμα αυτό σε μία συνεργασία 5 συνολικά χωρών (Πολωνία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Τουρκία και Ελλάδα). Τίτλος του προγράμματος είναι “Focus On Europe” – «Εστιάστε στην Ευρώπη», έχει διάρκεια 2 έτη και ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2012.

Το πρόγραμμα προσδοκά τη γνωριμία των μαθητών με την τέχνη αλλά και το επάγγελμα της Φωτογραφίας και την ανταλλαγή εμπειριών καθώς και τη συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων χωρών. Κάποιοι από τους μαθητές θα ταξιδέψουν σε 4 διαφορετικές χώρες με επιχορήγηση από το πρόγραμμα. Στόχος του σχολείου είναι να δώσει στους μαθητές και καθηγητές εμπειρίες από το εξωτερικό σε αντίστοιχα σχολεία και να προβάλλει τον πολιτισμό μας σε άλλες 4 χώρες.

Τον Οκτώβριο οι μαθητές πραγματοποίησαν επίσκεψη στην κινητή φωτογραφική έκθεση του «Ελ Γκρέκο» στο φρούριο Κούλε και στην συνέχεια περιηγήθηκαν φωτογραφίζοντας το λιμάνι και την πόλη του Ηρακλείου. Επίσης, παρακολούθησαν σεμινάριο φωτογραφίας με θέμα την τέχνη της φωτογραφίας. Το Νοέμβριο παρακολούθησαν σεμινάριο με θέμα τη φωτογραφική σύνθεση. Επίσης, ετοίμασαν έκθεση φωτογραφίας στο σχολείο, με φωτογραφίες που τράβηξαν κατά την περιήγησή τους στην πόλη.

Η εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στην πόλη Κοζάλιν της Πολωνίας από τις 20 έως τις 23 Νοεμβρίου, όπου αντιπροσωπείες καθηγητών από όλες τις χώρες γνώρισαν το εκπαιδευτικό σύστημα της Πολωνίας και αντάλλαξαν ιδέες και εμπειρίες από τα δικά τους σχολεία. Έγιναν επισκέψεις στο Γυμνάσιο της Πολωνίας αλλά και σε γειτονικό νηπιαγωγείο, σε πολύκεντρο της πόλης και σε εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας.

Παράλληλα, ήρθαν σε επαφή από κοντά με την κουλτούρα της χώρας, τον πολιτισμό και τη νοοτροπία των ανθρώπων μετά από επισκέψεις στις πόλεις Σλούρπσκ και Τουρίν, την πόλη του Κοπέρνικου, όπου υπήρχε και συμμετοχή μαθητών από το Πολωνικό σχολείο. Για να διαδοθούν τα αποτελέσματα της εναρκτήριας συνάντησης θα στηθεί έκθεση φωτογραφιών σε κάθε σχολείο αλλά και στην ιστοσελίδα του προγράμματος focusoneurope.is-great.net.

Γεμάτοι από πρωτόγνωρες παραστάσεις, γνώσεις της ιστορίας της Πολωνίας, ενθουσιασμό από την επαφή τους με διάφορες μορφές τέχνης και επιστήμης, συναισθήματα και εμπειρίες, επέστρεψαν έχοντας βιώσει μια διαφορετική εκπαιδευτική διαδικασία, ο διευθυντής του σχολείου μας Νίκος Πετροδασκαλάκης και οι καθηγητές Πολυχρονάκης Αντώνης (Γερμανικών) και Τζωρμπατζάκης Αλέξης (Πληροφορικής). Η εκπαιδευτική αυτή εκδρομή εκπλήρωσε τον ψυχαγωγικό αλλά και το μορφωτικό της στόχο. Ήταν μια εξαιρετική έναρξη για ένα ελπιδοφόρο διετές πρόγραμμα.

Στο τέλος Φεβρουαρίου του 2013, θα υλοποιηθεί η επόμενη εβδομαδιαία συνάντηση όλων των χωρών στο Ηράκλειο. Σ’αυτήν 20 περίπου μαθητές με συνοδούς 10 καθηγητές θα φιλοξενηθούν από οικογένειες μαθητών του σχολείου μας με σκοπό να γνωρίσουν την πόλη μας και την κουλτούρα μας. Το σχολείο μας, που τώρα επεκτείνεται και σε νέα πτέρυγα, ετοιμάζεται πυρετωδώς να υποδεχτεί τις αντιπροσωπείες των σχολείων του εξωτερικού με τον ιδανικότερο τρόπο που αρμόζει στη φιλόξενη πόλη μας.

Σημαντικό ρόλο στο πρόγραμμα πιστεύουμε ή ευελπιστούμε να επιτελέσουν χορηγοί και συνεργασίες από φορείς αλλά και επιχειρήσεις που είναι ευπρόσδεκτοι να συνεισφέρουν με κάθε τρόπο. Για περισσότερες πληροφορίες, το τηλέφωνο επικοινωνίας του σχολείου είναι 2810 252418 και το e-mail [email protected].

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook