Στους κινδύνους για την δημόσια υγεία απο την συσσώρευση απορριμμάτων στους δρόμους λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, αναφέρεται σε ανοιχτή του επιστολή ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων.

Δείτε αναλυτικά ολόκληρη την επιστολή.

\”Τις τελευταίες ημέρες έχει δημιουργηθεί ένα σοβαρότατο πρόβλημα από την συσσώρευση απορριμμάτων ιδίως στην αστική περιοχή της πόλης των Χανίων, αλλά και σε άλλες αστικές και ημιαστικές περιοχές του νομού, λόγω των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων των δημοτικών υπαλλήλων. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό λόγω της επακόλουθης απειλής για τη Δημόσια Υγεία.

Τα στοιβαγμένα γύρω από τους κάδους απορρίμματα σχετίζονται με φαινόμενα απειλητικά για τη Δημόσια Υγεία. Τα οικιακά απορρίμματα είναι δυνατόν να γίνουν μολυσματικά, όταν παραμένουν αδιάθετα για μεγάλο χρονικό διάστημα και κυρίως όταν περιέχουν υπολείμματα τροφίμων ή άλλων οργανικών ουσιών (ιδίως νωπών), οπότε επέρχεται σήψη.

Επιπρόσθετα κάποιοι μικροοργανισμοί που θα βρεθούν στα απορρίμματα μπορούν να επιζήσουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα (π.χ. η σαλμονέλα του τύφου, η σαλμονέλα του παρατύφου και η σαλμονέλα της εντερίτιδας).

Οι κίνδυνοι μετάδοσης ασθενειών από τα απορρίμματα σχετίζονται με την εμφάνιση και τον πολλαπλασιασμό «φορέων» μετάδοσης διαφόρων νόσων. Επί παραδείγματι μύγες, ψύλλοι, κατσαρίδες, κουνούπια, σκνίπες, ποντίκια και άλλα τρωκτικά αυξάνονται ταχέως σε συνθήκες μη ελεγχόμενου περιβάλλοντος από άποψη υγιεινής, ενώ είναι πολύ συχνό το φαινόμενο μύγες ή τρωκτικά όπως οι ποντικοί να τρέφονται από υλικό απορριμμάτων που ξεχειλίζουν από τα δοχεία ή όταν υπάρχουν γύρω από αυτά.

Επακολουθεί η πιθανότητα μετάδοσης λοιμωδών μεταδοτικών νοσημάτων (π.χ. δερματοπάθειες, εντερολοιμώξεις) στον άνθρωπο, μέσω κάποιων από αυτά τα έντομα ή τρωκτικά «φορείς μικροβίων» είτε με δήγμα, είτε με ερεθισμό του δέρματος, είτε με μίανση τροφών ή νερού.

Επομένως, είναι επιτακτική η ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης ενός προβλήματος που μπορεί να προκαλέσει ανυπολόγιστες βλάβες στη Δημόσια Υγεία. Είναι σημαντικότατο και πρέπει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και φυσικά πρόσωπα, η επίτευξη μιας συμφωνίας που θα ανοίξει το δρόμο για την αποκομιδή των απορριμμάτων και την αποκατάσταση συνθηκών Υγιεινής στην πόλη. Ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων δηλώνει παρών στην προσπάθεια για καθαρή πόλη και με χαρά θα βοηθήσει στο μέτρο των δυνατοτήτων του για την επιτυχία μιας τέτοιας προσπάθειας.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook