Συνάντηση είχαν σήμερα η Δήμαρχος Φαιστού κ. Μαρία Πετρακογιώργη-Ανυφαντάκη με τον Δρ. Γκάρεθ Όουενς Επιστημονικό Συνεργάτη του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων και συντονιστή του Ιδρύματος για το Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης – Έρασμος, στο Δημαρχείο στις Μοίρες. Αντικείμενο της επίσκεψης ήταν η δημοσίευση της έρευνας για την ανάγνωση του Δίσκου της Φαιστού από την ερευνητική ομάδα του Δρ. Γκάρεθ Όουενς, και του Τζον Κοουλμαν, Καθηγητή Φωνητικής στη Σχολή Γλωσσολογίας, Φιλολογίας και Φωνητικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ο κ. Όουενς αφού ευχαρίστησε το Δήμο Φαιστού για τη συνεργασία που έχουν αναπτύξει όλο αυτό τον καιρό, ενημέρωσε τη Δήμαρχο Φαιστού ότι τα αποτελέσματα της έρευνας που έχει πραγματοποιήσει, βρίσκονται αναρτημένα στον δικτυακό ιστότοπο του TEI Kρήτης (www.teicrete.gr) και είναι ελεύθερα για μελέτη και ανάγνωση.

Δήλωσε ότι ο δίσκος της Φαιστού ως αντικείμενο αποτελεί τρανή απόδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου μας και με αφορμή την αυριανή επέτειο με τη συμπλήρωση 99 χρόνων από την ένωση της Ελλάδας με την Κρήτη, πρέπει τα στοιχεία αυτά να τα διατηρήσουμε ζωντανά και για τις επόμενες γενεές.

Στη συνέχεια συζήτησαν το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την παρουσίαση των αποτελεσμάτων για την ανάγνωση του δίσκου της Φαιστού. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι υπάρχει κοινή επιθυμία να γίνει η παρουσίαση της έρευνας στον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού από την ομάδα του Δρ. Γκάρεθ Όουενς, και του Καθηγητή Τζον Κοουλμαν.

Από την πλευρά της, η κ. Πετρακογιώργη αφού ευχαρίστησε τον κ. Όουενς και την ομάδα του για την πολύτιμη προσφορά του στο θέμα της ανάγνωσης του Δίσκου της Φαιστού, τόνισε την αναγκαιότητα της έρευνας ώστε να αναδειχθεί ένα τόσο σημαντικό σύμβολο ως αντικείμενο μελέτης και πολιτισμού της ευρύτερης περιοχής της Μεσαράς. Επίσης, επισήμανε ότι τέτοιες πολιτιστικές ενέργειες συνάδουν με τη φιλοσοφία του Δήμου Φαιστού που έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της Δια Βίου Μάθησης και του Πολιτισμού.