Η ευρωζώνη ελπίζει η Ελλάδα να καταφέρει να επαναγοράσει χρέος ύψους τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ, που διακρατούν ιδιώτες επενδυτές είπαν την Παρασκευή δυο αξιωματούχοι της ευρωζώνης.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα δαπανήσει 10,2 δισ. ευρώ για την επαναγορά των δυο τρίτων τουλάχιστον των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες μετά το PSI του Μαρτίου, συνολικής αξίας 63 δισ. ευρώ περίπου.

Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας επαναγοράς θα δημοσιοποιηθούν την Δευτέρα.

Οι υπουργοί ανέφεραν ότι το τίμημα που προσφέρει η Αθήνα για τα ομόλογα βάσει της διαδικασίας εξαγοράς που γίνεται σε εθελοντική βάση δεν θα πρέπει να είναι υψηλότερο από την τιμή κλεισίματος της 23ης Νοεμβρίου.

Επειδή υπάρχουν ομόλογα διαφορετικής διάρκειας και ωρίμανση, το εύρος της τιμής της επαναγοράς τους αναμένεται να κυμαίνεται από 25,15 σεντς στο ευρώ, έως 34,41 σεντς.

Ερωτηθείς ποια εκτιμά ότι θα είναι η συνολική αξία των ομολόγων που θα επαναγοραστούν, αξιωματούχος της ευρωζώνης είπε: «Τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ».

Την εκτίμηση αυτή επιβεβαίωσε και δεύτερος αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι αυτό είναι το ποσό που αναμένουν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης.in.gr  με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters