Αναταραχή συνεχίζει να προκαλεί στους κόλπους της Εκκλησίας το ζήτημα που έχει προκύψει με τους ελέγχους του ΣΔΟΕ σε «παχυλούς» τραπεζικούς λογαριασμούς μητροπολιτών και το οποίο έφερε στο φως με ρεπορτάζ το «Εθνος της Κυριακής».

Παρέμβαση για το θέμα έκανε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ο ίδιος έχει ήδη ζητήσει από το ΣΔΟΕ διευκρινίσεις για τα ευρήματα των ελέγχων, σύμφωνα με τα οποία ιεράρχες εμφανίζουν στους λογαριασμούς τους δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τα οποία ωστόσο δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Κληθείς ο Αρχιεπίσκοπος να σχολιάσει μάλιστα προχθεσινή δήλωση του μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαου, ο οποίος είχε ζητήσει με επιστολή του την παρέμβαση της Αρχιεπισκοπής προκειμένου «να σταματήσει ο διασυρμός της Εκκλησίας», υπογράμμισε ότι έχει ήδη προηγηθεί της επιστολής, καθώς στις αρχές της εβδομάδας επικοινώνησε με τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Στασινόπουλο προκειμένου να ενημερωθεί για το ζήτημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε από τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ «να πράξει αυτό που επιβάλλεται» ώστε να ξεκαθαριστεί το τοπίο και να «μην κατασυκοφαντείται το πρόσωπο της Εκκλησίας χωρίς στοιχεία».
Εξάψαλμος στους μητροπολίτες από Ιερώνυμο

Από το περιβάλλον του κ. Ιερώνυμου τονίζεται, εξάλλου, ότι ο στόχος είναι να αποκαλυφθούν όσα στοιχεία υπάρχουν -αν υπάρχουν- για να αποφευχθούν οι γενικεύσεις.

Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος, μιλώντας στο πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων RNN, χαρακτήρισε «φανφάρες» τα όσα αναφέρει στην επιστολή του ο μητροπολίτης Μεσογαίας.

Υπενθυμίζεται ότι για το ίδιο θέμα ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ με ανακοίνωσή του είχε υποστηρίξει ότι ο ίδιος διαθέτει μόλις «387 ευρώ στην τράπεζα», ενώ και ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Κύριλλος Β\’, το όνομα του οποίου εμπλέκεται στην υπόθεση, έχει διαψεύσει ότι ερευνήθηκαν ήδη οι λογαριασμοί που διαθέτει.

Δεκάδες εκατομμύρια στους λογαριασμούς

Τις έρευνες του ΣΔΟΕ στις καταθέσεις των μητροπολιτών αποκάλυψε στις 25 Νοεμβρίου το «Εθνος της Κυριακής».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τα κλιμάκια του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχουν εντοπίσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς δύο μητροπολιτών, τα οποία απέχουν από τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία που εμφανίζουν στην Εφορία.

Κατά το δημοσίευμα, οι φάκελοι περιέχουν ευρήματα και για τα οικονομικά συγγενικών προσώπων των μητροπολιτών, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι για να σβήσουν τα ίχνη τους από την Εφορία μεταβίβαζαν μέρος των χρημάτων σε συγγενείς.

Οι ελεγκτές ξεκίνησαν τους ελέγχους ύστερα από καταγγελίες για μητροπόλεις που φέρονται να εμπλέκονται σε κυκλώματα φοροδιαφυγής με εικονικές δωρεές, χορηγίες και αδήλωτα έσοδα από εκμετάλλευση ακινήτων ή χρηματοοικονομικές και άλλες επενδύσεις.

Το σχέδιο προβλέπει εξονυχιστικό έλεγχο των οικονομικών στοιχείων δεκάδων ιεραρχών σε πλούσιες μητροπόλεις, με βασικό όχημα την άρση του τραπεζικού απορρήτου και το άνοιγμα των λογαριασμών.

Οι έλεγχοι θα αφορούν και τα ποσά μεγάλων δωρεών που εμφάνισαν στις φορολογικές τους δηλώσεις φυσικά πρόσωπα, καθώς και τα χρήματα από εράνους πιστών για ανακαίνιση ναών ή παροχή βοήθειας σε φτωχούς.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook