Η προαναγγελία ενός προγράμματος επαναγοράς χρέους είναι πάντα προβληματική, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του προς τη DW ο Γιαν Χάγκεν, από το European School of Management and Technology του Βερολίνου:

«Όντως έτσι είναι. Από την άλλη βέβαια πρέπει με κάποιον τρόπο να εξηγήσεις το βήμα αυτό και την προσπάθεια συλλογής χρημάτων που θα καταστήσουν δυνατή τη διάσωση της Ελλάδας. Ωστόσο είναι γεγονός ότι είναι προτιμότερο να κάνει κάτι τέτοιο χωρίς τυμπανοκρουσίες. Γιατί από τη στιγμή που το ανακοινώνεις, ανεβαίνουν φυσικά οι τιμές».

Ένα μεγάλο μέρος του χρέους βρίσκεται σήμερα στα χέρια της ΕΚΤ. Θα έπρεπε να συμπεριληφθούν και αυτά τα ομόλογα στο πρόγραμμα;

«Ναι, και θα μπορούσε μάλιστα να προχωρήσει κανείς ένα βήμα παραπέρα και να συμπεριλάβει το χρέος που κατέχουν τα κράτη. Ωστόσο και τα δυο προτάσεις απορρίπτονται. Το πρόγραμμα αφορά την αγορά των ομολόγων που διακινούνται στην αγορά, που βρίσκονται δηλαδή στα χέρια ιδιωτών πιστωτών. Πρόκειται κυρίως για τις ελληνικές τράπεζες, όπως επίσης για ορισμένους ιδιώτες επενδυτές αλλά και hedgefonds. Δεν πρόκειται όμως για τα μεγάλα αποθέματα. Τα τελευταία βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια της ΕΚΤ και των ίδιων των κρατών».

Μικρό το όφελος

Ποιο είναι όμως τελικά το όφελος από ένα τέτοιο πρόγραμμα;

«Ασφαλώς δεν είναι μηδενικό. Ωστόσο δεν είναι και μεγάλο. Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν περίπου 20 δις ευρώ, αυτά θα μπορούσαν να επαναγοραστούν με μια έκπτωση. Οι τράπεζες άλλωστε έχουν αποτιμήσει τα ελληνικά ομόλογα σε πολύ χαμηλότερες τιμές από την ονομαστική τους αξία. Ωστόσο μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ερώτημα πόσα ομόλογα κινούνται ακόμη στην αγορά πέρα από αυτά που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες…»

Η επιτυχής έκβαση του προγράμματος θα δώσει αναμφίβολα μια ανάσα στο χρέος, ωστόσο είναι επίσης βέβαιο ότι δεν είναι η λύση των προβλημάτων. Ο ειδικός θεωρεί αναπόφευκτο ένα νέο κούρεμα του χρέους:

«Ναι, σε κάθε περίπτωση. Είναι εκ των ων ουκ άνευ. Όλα τα άλλα είναι ψευδαισθήσεις. Ήλπιζα το βήμα αυτό να γίνει ήδη τώρα για να δούμε κατάματα την πραγματικότητα».

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook