Την αντίδραση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχει προκαλέσει η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Χ.Αθανασίου για αναστολή της διαδικασίας απονομής ιθαγένειας. Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θέτουν ζήτημα νομιμότητας και ζητούν την απόσυρση της εγκυκλίου του κ. Αθανασίου, ο οποίος προέβαλλε ως λόγο για την αναστολή των διαδικασιών ιθαγένειας την επικείμενη δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αφορά στον έλεγχο της συνταγματικότητας των σχετικών άρθρων του νόμου 3838/2010.

«Κλειδί» στην αντιπαράθεση που αναπτύσσεται είναι ότι δεν μπορεί να παγώσει η εφαρμογή του νόμου Ραγκούση, αφού δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί η απόφαση του ΣτΕ.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο μήνα, όταν γνωστοποιήθηκε ότι η απόφαση του ΣΤΕ – αν και δεν είχε δημοσιευθεί – έκρινε αντισυνταγματικές κάποιες διατάξεις του νόμου περί ιθαγένειας, ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή προς την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να προωθήσει νέα νομοθετική ρύθμιση.

Το βράδυ της Παρασκευής, από το επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου χαρακτήριζαν ως παράνομη την απόφαση του κ. Αθανασίου και σημείωναν ότι υπονομεύει τη λειτουργία της κυβερνητικής συνεργασίας.

Δεξιά έως ακροδεξιά, χαρακτήρισε την πρόταση της ΝΔ για την παροχή ελληνικής ιθαγένεια στα 18, των παιδιών των μεταναστών που ζουν νόμιμα στη χώρα μας ο Γιάννης Ραγκούσης, πρωτεργάτης του νόμου που ισχύει σήμερα.

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM 99,5, ερωτηθείς για τις πληροφορίες ότι το ΣτΕ έχει κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο, άφησε αιχμές για τις διαρροές ζητώντας από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο να εκδώσει επίσημα την απόφαση.

Τη διαφωνία του εξέφρασε το μεσημέρι του Σαββάτου και το κόμμα του Φώτη Κουβέλη. Η ΔΗΜΑΡ εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση στην οποία σημειώνεται ότι «καμία διαρροή ή φήμη δεν μπορεί να δικαιολογήσει αναστολή εφαρμογής ψηφισμένου από την Βουλή νόμου».

Από την Αγ. Κωνσταντίνου επισημαίνεται ότι «δεν υπηρετείται η τήρηση της νομιμότητας όταν, χωρίς να υπάρχει δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα διατάξεων του Νόμου για την Ιθαγένεια, δίδεται εντολή αναστολής εφαρμογής του υπάρχοντος Νόμου».

Η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ καταλήγει: «Ο αρμόδιος Υπουργός οφείλει άμεσα να αποσύρει την απαράδεκτη εγκύκλιό του».

Νωρίτερα το Σάββατο, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ.Καμίνης, είχε στείλει επιστολή προς τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με την οποία τον ενημέρωνε ότι ο Δήμος δεν μπορεί να εφαρμόσει όσα ορίζονται από το έγγραφο του κ. Αθανασίου.

Ο Δήμος Αθηναίων, με απόφαση του κ. Καμίνη, θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει κανονικά τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί παροχής ιθαγένειας.

«Τυχόν δικαστική απόφαση που χαρακτηρίζει τις εν λόγω διατάξεις ως αντισυνταγματικές δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, παρά μόνον αφού δημοσιευτεί», σημειώνει ο κ. Καμίνης.

Συνεπώς, όπως επισημαίνει, δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν οι οδηγίες που περιέχονται στο έγγραφο που απέστειλε στους δήμους ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, στο οποίο οι δήμοι εντέλλονται να μην εφαρμόζουν τις ισχύουσες περί απονομής ιθαγένειας διατάξεις μέχρι τη δημοσιοποίηση της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία της Δημοκρατίας, είναι ο σεβασμός στις αποφάσεις των δικαστηρίων, αφού όμως αυτές δημοσιευτούν κανονικά» τονίζει ο κ. Καμίνης.


in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook