Εσφαλμένη ήταν η μέτρηση πολύ υψηλού επιπέδου ραδιενέργειας στον υπαριθμό 2 αντιδραστήρα της Φουκουσίμα, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του πυρηνικού εργοστασίου.

Ο αντιπρόεδρος της ηλεκτρικής εταιρείας του Τόκιο «Tokyo Electric Power Co «, Σακάε Μούτο, ζήτησε συγγνώμη για το λάθος αυτό, το οποίο συνεισέφερε πολύ στον συναγερμό εντός και εκτός Ιαπωνίας για τις επιπτώσεις της μόλυνσης από τη μονάδα που χτυπήθηκε από τον σεισμό και το τσουνάμι στις 11 Μαρτίου.

Τι προηγήθηκε

Νωρίτερα, η Ιαπωνία προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος μιας πυρηνικής καταστροφής στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα απ' όπου οι διαρροές ραδιενέργειας έχουν σήμερα υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με χθες. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο παραδέχτηκε ότι οι επιχειρήσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ιδιαίτερα επίπονες και ότι η απουσία προόδου είναι απογοητευτική απέναντι σε αυτή την καταστροφή, τη χειρότερη που βιώνει η χώρα μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Θα θέλαμε να δώσουμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα επιλυθεί το πρόβλημα. Όσοι εργάζονται στο εργοστάσιο το ίδιο σκέφτονται. Ωστόσο δεν μπορώ να είμαι περισσότερο αισιόδοξος από την πραγματικότητα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δηλώσεις του στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ.

Νωρίς το πρωί πολύ υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας μετρήθηκαν σε νερό που διέρρευσε από τον αντιδραστήρα 2 στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, αναγκάζοντας το προσωπικό να απομακρυνθεί αμέσως από τις εγκαταστάσεις. Το επίπεδο στα δείγματα του νερού που βρέθηκε στην αίθουσα όπου βρίσκεται η τουρμπίνα, πίσω από τον αντιδραστήρα, είναι 1.000 μιλισίβερτ (mSv) ανά ώρα, δήλωσε εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρίας, Tepco.

«Ο αριθμός αυτός είναι 10 εκατομμύρια φορές υψηλότερος από το επίπεδο της ραδιενέργειας του νερού που βρίσκεται γενικά σε έναν αντιδραστήρα ο οποίος είναι σε καλή κατάσταση», εξήγησε.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι αυτό σημαίνει πως το πυρηνικό καύσιμο στην καρδιά του αντιδραστήρα είχε υποστεί ζημιές αμέσως μετά το σεισμό της 11ης Μαρτίου.

«Ανιχνεύθηκαν στα δείγματα νερού υψηλά επίπεδα καισίου και άλλες ουσίες που γενικά δεν υπάρχουν στο νερό του αντιδραστήρα. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι ράβδοι του πυρηνικού καυσίμου να λιώνουν», τόνισε.

Προκειμένου να αποτραπεί η πυρηνική καταστροφή πρέπει επειγόντως να ψυχθούν οι αντιδραστήρες και να λειτουργήσει το κύκλωμα ψύξης το οποίο τέθηκε εκτός λειτουργίας εξαιτίας του σεισμού και του τσουνάμι που έπληξαν την περιοχή προκαλώντας τον θάνατο 10.418 ανθρώπων, ενώ 17.072 εξακολουθούν να είναι αγνοούμενοι.

Επιπλέον αντλίες για την αφαίρεση νερού βάζει η Tepco

Οι εργασίες άντλησης ιδιαίτερα ραδιενεργού ύδατος από αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα διακόπηκαν λίγο μετά την έναρξή τους, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρίας Tokyo Electric Power, ενώ το επίπεδο της ραδιενέργειας που μετρήθηκε στη θάλασσα αυξήθηκε.

Εκπρόσωπος της TEPCO εξήγησε ότι μια αντλία τοποθετήθηκε στην αίθουσα της τουρμπίνας, πίσω από τον αντιδραστήρα 1, προκειμένου να αφαιρεί ποσότητα νερού που διέρρευσε πιθανώς από μια βαλβίδα ή μια ελαττωματική σωλήνωση.

Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής Υπηρεσίας Ατομικής Ασφάλειας Χιντεχίκο Νισιγιάμα ανακοίνωσε ότι δύο επιπλέον αντλίες θα προστεθούν λόγω του μεγάλου όγκου του ύδατος που πρέπει να αφαιρεθεί.

Η TEPCO ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει την ίδια διαδικασία και για τον αντιδραστήρα 2, του οποίου η αίθουσα που στεγάζει την τουρμπίνα πλημμύρισε από νερό έχει πολύ υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας.

«Θα εγκαταστήσουμε μια αντλία και θα αφαιρέσουμε το νερό διοχετεύοντάς το σε έναν πυκνωτή», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι ο πυκνωτής χρησιμοποιείται για την ψύξη του ατμού, με τον οποίο λειτουργεί η τουρμπίνα και αποστέλλει το υγροποιημένο ύδωρ στον αντιδραστήρα.

Πεντακόσιοι τεχνικοί, πυροσβέστες και στρατιώτες εργάζονται νυχθημερόν στη Φουκουσίμα Νταϊίτσι (Φουκουσίμα αριθμός 1) για να επιτύχουν την ψύξη των αντιδραστήρων χρησιμοποιώντας αντλίες νερού, ηλεκτρικές αντλίες και μια αντλία από σκυρόδεμα που φέρει έναν βραχίονα 50 μέτρων για να φθάνει το επίπεδο των δεξαμενών όπου υπάρχουν τα αναλωθέντα πυρηνικά καύσιμα.

Επί δύο εβδομάδες στις εγκαταστάσεις γίνονταν ρίψεις νερού από τη θάλασσα αλλά καθώς το αλάτι από το θαλασσινό νερό μπορεί να προκαλέσει διάβρωση, η εταιρία αποφάσισε να χρησιμοποιεί στο εξής γλυκό νερό.