Εκατοντάδες αντάρτες, τραγουδώντας και κραδαίνοντας τα όπλα τους, αποχώρησαν το Σάββατο από την ανατολική συνοριακή πόλη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, Γκόμα, ενισχύοντας τις ελπίδες για διαπραγματεύσεις προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στις εξεγέρσεις.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η αποχώρηση των ανταρτών του κινήματος Μ23 από την Γκόμα, πραγματοποιήθηκε έπειτα από συμφωνία υπό τη μεσολάβηση των προέδρων των πολιτειών της περιοχής των Μεγάλων Λιμνών και την ηγεσία της Ουγκάντα, πριν από μία εβδομάδα.

Ο Κίεραν Ντάιερ, εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Τμήμα Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι η ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Κονγκό (MONUSCO), επιβεβαίωσε ότι η αποχώρηση των ανταρτών ολοκληρώθηκε.

«Το κίνημα Μ23 αποσύρθηκε σήμερα από την πόλη της Γκόμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό», ανέφερε ο Ντάιερ σε δήλωσή του. «Η MONUSCO κινητοποίησε 17 μονάδες ταχείας αντίδρασης στην πόλη, για την παρακολούθηση της αποχώρησης των ανταρτών του κινήματος Μ23, η οποία πραγματοποιήθηκε επί το πλείστον με μεθοδικό τρόπο. Τα στρατεύματα της MONUSCO εξασφάλισαν σημαντικά σημεία, όπως η Κεντρική Τράπεζα, το σπίτι του Κυβερνήτη αλλά και τις υποδομές τηλεπικοινωνιών στη Γκόμα.

Η κατάληψη της Γκόμα στις 20 Νοεμβρίου από ομάδα ανταρτών του Μ23, προκάλεσε διπλωματική σύγχυση στην προσπάθεια να αποτραπεί μια περαιτέρω κλιμάκωση της εξέγερσης που έχει διαρκέσει περίπου οκτώ μήνες.

Οι αντάρτες είχαν δηλώσει ότι θα αγωνιστούν ώστε να ανατρέψουν τον πρόεδρο του Κονγκό, Τζόζεφ Καμπίλα. Ειδικοί του ΟΗΕ έχουν κατηγορήσει τη Ρουάντα και την Ουγκάντα ότι υποστηρίζουν την εξέγερση, κάτι που και οι δύο χώρες αρνούνται.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook