Έπειτα από 51 χρόνια υπηρεσίας με το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ, το αμερικάνικό αεροπλανοφόρο USS Enterprise (CVN-65) -το πρώτο πυρηνοκίνητο στον κόσμο- παροπλίστηκε.

Είχε αρχικά προγραμματιστεί για παροπλισμό το 2014 ή το 2015, ανάλογα με τη διάρκεια ζωής των αντιδραστήρων και την ολοκλήρωση της αντικατάστασης του από το USS Gerald R. Ford (CVN-78) . Ωστόσο, ο προϋπολογισμός  Εθνικής Άμυνας για το οικονομικό έτος 2010 συντόμευσε την ζωή του για το 2013, όταν θα έχει υπηρετήσει επί 51 συναπτά έτη, περισσότερο από κάθε άλλο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ.

Βρίσκεται στον Ναύσταθμο του Norfolk, Virginia από το Σεπτέμβριο του 2012. Η τελευταία πριν από τον παροπλισμό του επιχείρηση , άρχισε στις 10 Μαρτίου 2012 και τελείωσε στις 4 Νοεμβρίου 2012.Στο τελευταίο επιχειρησιακό ταξίδι πέρασε από τον Πειραιά και από τη Σούδα, τουλάχιστον δύο φορές.

Το Enterprise είναι το όγδοο πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ, με αυτό το όνομα και το μεγαλύτερο στον κόσμο. Το μήκος του είναι 342 μέτρα και το πλάτος καταστρώματός του 78,4 μέτρα. Είναι επίσης το 11ο βαρύτερο πολεμικό πλοίο μετά τα 10 αεροπλανοφόρα κλάσης Νίμιτς.

Το αεροπλανοφόρο έχει πληρωμα πάνω από 5.000 άτομα, ενώ το σύστημα πρόωσής του αποτελούν 8 αντιδραστήρες. «Φιλοξενεί» δε περισσότερα από 70 αεροσκάφη. Ανάμεσα στα μαχητικά που έχει φιλοξενήσει είναι το F-14 Tomcat.

Πρόκειται για θρύλο του αμερικανικού ναυτικού, που συμμετείχε σε ταινίες του Χόλιγουντ που σημείωσαν τεράστια επιτυχία, όπως το «Top Gun» με τον Τομ Κρουζ.

Δείτε βίντεο από την τελευταία αποστολή του

 

protothema.gr