Την επ' αόριστον αναβολή των εργασιών του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αιγύπτου προκάλεσε η διαδήλωση διαμαρτυρίας ισλαμιστών υποστηρικτών του προέδρου της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι.

Το δικαστήριο επρόκειτο να εξετάσει τη νομιμότητα της επιτροπής -που ελέγχεται από τους ισλαμιστές- η οποία συνέταξε και ενέκρινε το σχέδιο νέου Συντάγματος της χώρας. Όμως το δικαστήριο ανακοίνωσε πως δεν θα συνεδριάσει έως ότου οι δικαστές του μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς την άσκηση «ψυχολογικής ή άλλης πίεσης», λέγοντας πως διαδηλωτές εμπόδισαν την πρόσβαση δικαστών στο κτήριο. Στόχος των διαδηλωτών ήταν να μπλοκάρουν όποια απόφαση θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση το σχέδιο Συντάγματος. Το δικαστήριο χαρακτήρισε τα σημερινά γεγονότα «μαύρη ημέρα στην ιστορία της αιγυπτιακής δικαιοσύνης».

Το Σάββατο ο πρόεδρος Μόρσι ανακοίνωσε πως το σχέδιο Συντάγματος θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις 15 Δεκεμβρίου, διαδικασία που εκτιμάται πως δεν θα επηρεαστεί από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για αναστολή των εργασιών του.

Την Παρασκευή η αιγυπτιακή συντακτική επιτροπή ενέκρινε εσπευσμένα το σχέδιο του νέου Συντάγματος, με στόχο να μπει τέλος στην κρίση που προκάλεσε το διάταγμα για διεύρυνση των εξουσιών του προέδρου. Το σχέδιο επικρίνεται σφοδρά από την αντιπολίτευση, που αποχώρησε από τις εργασίες της συντακτικής συνέλευσης καταγγέλλοντας ότι κυριαρχείται από τις ισλαμικές απόψεις και δεν παρέχει παρά ελάχιστες εγγυήσεις στον τομέα της

naftemporiki.gr