Εκπτώσεις τέσσερις φορές τον χρόνο και λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων περισσότερες Κυριακές μπαίνουν στο τραπέζι της συζήτησης μεταξύ των εμπόρων και της κυβέρνησης μετά τις γιορτές.

Στο επίκεντρο των αλλαγών θα βρεθούν τα θέματα της διάρκειας και του χρόνου των χειμερινών και των θερινών εκπτώσεων, των προσφορών αλλά και η λειτουργία των επιχειρήσεων τις Κυριακές.

Επειδή, όπως λένε στελέχη του υπουργείου αλλά και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, την τελευταία δεκαετία η εικόνα της αγοράς έχει αλλάξει ριζικά, τόσο σε σχέση με τις πρακτικές που ακολουθούν οι επιχειρήσεις όσο και με τις ανάγκες των καταναλωτών. Ηδη έχουν τεθεί προτάσεις με τις οποίες το υπουργείο φαίνεται κατ\’ αρχάς να συμφωνεί.

Αλλαγές στις εκπτώσεις. Μία από τις προτάσεις που θεωρείται μέχρι τώρα επικρατέστερη από στελέχη του υπουργείου, είναι αυτή που θα ρυθμίζει το καθεστώς των εκπτώσεων. Συγκεκριμένα εξετάζεται οι χειμερινές εκπτώσεις να αρχίζουν το πρώτο Σάββατο του Ιανουαρίου και οι θερινές το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου. Η διάρκεια και των δύο προτείνεται να είναι 4 – 6 εβδομάδες.

Επίσης, υπάρχει η σκέψη για μικρής διάρκειας εκπτώσεις το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Μέχρι τώρα πραγματοποιούνται εκπτώσεις δύο φορές τον χρόνο, ενώ οι επιχειρήσεις έχουν το δικαίωμα να κάνουν δεκαήμερες προσφορές σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων.

Οι Κυριακές. Παράλληλα ξαναμπαίνει στο τραπέζι το θέμα των Κυριακών, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται θέμα απελευθέρωσης. Η σκέψη είναι να αυξηθεί ο αριθμός των Κυριακών κατά τις οποίες τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά. Το θέμα των Κυριακών αποτελεί μεγάλο αγκάθι ακόμα και μεταξύ των εμπόρων.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου εμφανίζεται συγκρατημένη ως προς τον αριθμό των επιπλέον Κυριακών, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ζητά να θεσμοθετηθεί το άνοιγμα των καταστημάτων έξι Κυριακές τον χρόνο, εκ των οποίων οι δύο θα είναι τον Δεκέμβριο. Για τα φετινά Χριστούγεννα, πάντως, οι επιχειρήσεις θα ανοίξουν μόνο μία Κυριακή, στις 23 Δεκεμβρίου.

Τι θέλουν οι έμποροι. Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου τον περασμένο Οκτώβριο διενήργησε έρευνα σε 105 εμπορικούς συλλόγους-μέλη της σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να συλλέξει τις απόψεις των εμπόρων και με βάση αυτές να παρουσιάσει την πλατφόρμα των θέσεών της στον διάλογο με την κυβέρνηση. Οπως προκύπτει από την έρευνα για τις εκπτώσεις, τα μέλη της ΕΣΕΕ σε ποσοστό 78,7% εκτιμούν ότι το ισχύον καθεστώς δεν πρέπει να αλλάξει.

Τη θέση του διαχωρίζει ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας, ο οποίος προτείνει εκπτώσεις τέσσερις φορές τον χρόνο.Θέμα αλλαγής στο καθεστώς των προσφορών θέτει το συντριπτικό ποσοστό των εμπορικών συλλογών (8 στους 10), οι οποίοι θεωρούν ότι οι προσφορές πρέπει να είναι περιορισμένες, ενώ μόλις 10,7% εκτιμά ότι πρέπει να απελευθερωθούν.

tanea.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook