Τους όρους για την επαναγορά χρέους θα αποκαλύψει τις επόμενες ώρες το οικονομικό επιτελείο.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα παρουσιάσει το κυβερνητικό σχέδιο στη συνεδρίαση του Eurogroup και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επαναγοράς.

Η προσφορά απευθύνεται σε επενδυτές που έχουν στα χέρια τους ομόλογα συνολικής αξίας 63 δισ. ευρώ (15 δισ. ευρώ περίπου βρίσκονται σε ελληνικές τράπεζες, 8 δισ. ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία και τα υπόλοιπα 40 δισ. σε άλλους επενδυτές) και το βιβλίο προσφορών θα παραμείνει ανοικτό για λίγες ημέρες, πιθανότατα έως τις 10 Δεκεμβρίου, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά.

Εν συνεχεία, ο ΟΔΔΗΧ θα συγκεντρώσει τις προσφορές και θα συντάξει μια έκθεση αποτίμησης, η οποία θα συζητηθεί στο Eurogroup στις 13 Δεκεμβρίου, καθώς η επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς έχει τεθεί ως όρος για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ. Το τίμημα που θα προτείνει η Αθήνα για την επαναγορά δεν θα πρέπει να είναι υψηλότερο από την τιμή κλεισίματος της 23ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup. Συνεπώς, η μέση τιμή για όλες τις σειρές των ομολόγων είναι τα 28,5 σεντς.

Με βάση τις αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης η ελληνική κυβέρνηση θα έχει διαθέσιμα έως και 10 δισ. ευρώ από τον προσωρινό μηχανισμό διάσωσης (EFSF) και, σύμφωνα με αναλυτές, με τα κεφάλαια θα μπορούσε να επαναγοράσει χρέος έως και 40 δισ. ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες, μολονότι έχουν εκφράσει ενστάσεις, αναμένεται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, για να επαναγοραστούν τα ομόλογα που κατέχουν απαιτούνται 4 με 4,5 δισ. ευρώ. Για τα ασφαλιστικά ταμεία οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν ανάλογα με την πρόοδο της διαδικασίας αλλά η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι τελικά δεν θα συμμετάσχουν στην επαναγορά.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook