Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες καθιερώθηκε από το 1992, να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου, υιοθετώντας παράλληλα Πρόγραμματα δράσης για τα ΑμΕΑ. Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες έχει ένα βαθύτερο νόημα για όλους εκείνους του συνανθρώπους μας και δίνει την ευκαιρία σε όλους εμάς αλλά και στο σύνολο της κοινωνίας να εστιάσουμε την προσοχή μας στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία, όχι μονάχα τη συγκεκριμένη ημέρα, αλλά όλες τις ημέρες του χρόνου.

Έρευνες έδειξαν, ότι το 7-10% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από μια αναπηρία, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι με ειδικές ανάγκες. Το 80% κατ\’ εκτίμηση ζει σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να αδιαφορούμε, γιατί ίσως υπάρχει κάποιος γύρω μας, στη διπλανή πόρτα, ή κάποιος που γνωρίζουμε και ο οποίος χρειάζεται τη στήριξή μας.

Οι συνάνθρωποι μας που άθελά τους, αναγκάζονται να ζουν με σωματικές και ψυχικές ιδιαιτερότητες έχουν το δικαίωμα της ισότιμης συνύπαρξης με το υπόλοιπο κομμάτι της κοινωνίας και είναι υποχρέωση της πολιτείας, η κοινωνική τους ένταξη και αποδοχή.

Η διαφορετικότητα σε καμία περίπτωση δεν είναι μειονέκτημα και είναι επιβεβλημένη η αξιοποίηση των ατόμων με Ειδικές Ανάγκες σε κάθε έκφανση του κοινωνικού βίου μέσα σε ένα πνεύμα αλληλοβοήθειας και αλληλοκατανόησης από το σύνολο της κοινωνίας.

Ο Δήμος Φαιστού εστιάζει την προσοχή του στα δικαιώματα και στις δυνατότητες των ανθρώπων με Ειδικές Ανάγκες, δίνοντάς τους βήμα στη γνώση, στην αναψυχή, στον αθλητισμό και στον πολιτισμό μέσα από συγκεκριμένες δράσεις.

Διάφορες εκστρατείες ενημέρωσης με την χρήση των social media αλλά μέσο και της ιστοσελίδας του δήμου ώστε να επιτύχουμε την ευαισθητοποίηση του κόσμου αλλά και συνάμα την ενημέρωσή του. Καθημερινά εκπονούνται προγράμματα εκγύμνασης ατόμων με κινητικά προβλήματα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης σε χώρους, ειδικά διαμορφωμένους με αποδυτήρια και τουαλέτες για όλους τους αθλητές ΑμΕΑ στο στάδιο Μοιρών.

Επίσης, κατασκευάστηκε ειδική ράμπα στην παραλία του Κόκκινου Πύργου, μία από τις λίγες παραλίες με ράμπα για ΑμΕΑ σε όλη την Κρήτη. Τον επόμενο χρόνο θα γίνουν ακόμα 2 ράμπες σε Καλαμάκι και Μάταλα. Κατασκευάστηκαν ράμπες σε πεζοδρόμια για να μπορούν να μετακινηθούν καθώς και δημιουργήσαμε θέσεις πάρκινγκ για ΑΜΕΑ.

Στα άμεσα σχέδια του Δήμου Φαιστού εντάσσεται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου υποδομών ήπιων τουριστικών δραστηριοτήτων προσαρμοσμένο και για ΑμΕΑ. Υπάρχει μελέτη, ενταγμένη στο ΟΣΑΠΥ, για τη δημιουργία Χώρου Υπαίθριων Δραστηριοτήτων στην Λίμνη της Φανερωμένης με σκοπό τόσο την άσκηση δραστηριοτήτων ήπιου τουρισμού όσο και την άσκηση φιλοπεριβαλλοντικών –δραστηριοτήτων δεδομένης της μεταμόρφωσης του φράγματος σταδιακά από ένα ταμιευτήρα νερού σε ένα σημαντικό πεδίο οικολογικών πόρων.

Οι μελλοντικές παρεμβάσεις αφορούν στην δημιουργία ενός οργανωμένου χώρου παραλίμνιας αναψυχής που θα περιλαμβάνει χώρους και υποδομές για ΑμΕΑ.

Αξίζει να αναφέρουμε την απόφαση του Δήμου Φαιστού να δώσει το όνομα του σταδίου Μοιρών σε ένα αθλητή από την περιοχή που μας έκανε όλους υπερήφανους κατά τους πρόσφατους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Για το πρόσωπο του Μανόλη Στεφανουδάκη ήταν η ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης για τον Χάλκινο Παραολυμπιονίκη που είναι πρώτα από όλα νικητής στη ζωή και στη συνέχεια στον αθλητισμό. Η πράξη αυτή επισήμανε την στήριξη στα ΑμΕΑ με υποδομές που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα τους.

Η αλήθεια όμως είναι πως, δεδομένης και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που βιώνει η Ελλάδα και κατ’ επέκταση και η τοπική αυτοδιοίκηση, όλα αυτά δεν είναι ποτέ αρκετά. Πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα τόσο από το κράτος όσο και από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες πιστεύω πως, παρά τις δύσκολες στιγμές που διανύουμε, η κοινωνία μας θα αντιμετωπίσει με ωριμότητα και ισοτιμία και θα περιβάλλει με αγάπη κάθε συνάνθρωπο μας, απλώνοντας το χέρι μας και δείχνοντας την αγάπη μας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook