Δυσβάσταχτο έχει γίνει το κόστος των λιπασμάτων. Όπως αναφέρει η Νομαρχιακή Επιτροπή Υπαίθρου του ΚΚΕ \”μόνο τον τελευταίο χρόνο, το κόστος για τα λιπάσματα έχει αυξηθεί κατά 38%!\” Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα παρακάτω:

\”Δυσβάσταχτο έχει γίνει το κόστος αγοράς των λιπασμάτων για τη φτωχομεσαία αγροτιά. Μόνο τον τελευταίο χρόνο, το κόστος για τα λιπάσματα έχει αυξηθεί κατά 38%! Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα, τα χαράτσια και τα μνημόνια, οδηγεί τους μικρομεσαίους αγρότες στο να μην μπορούν πλέον να καλλιεργήσουν.

Το ελάχιστο εισόδημα και ο κόπος της αγροτιάς καταληστεύονται από τις μεγαλοεταιρείες που μονοπωλούν τον κλάδο, με τις πλάτες των κυβερνώντων. Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Το συμφέρον των φτωχών αγροτών βρίσκεται στην πρόταση του ΚΚΕ για κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και της γης και σχεδιοποιημένη οικονομική ανάπτυξη προς όφελος του λαού.

 Αυτό, για την περίπτωση της λιπασματοβιομηχανίας, στην πράξη, σημαίνει ότι θα σχεδιάζονται τα είδη, θα καθορίζονται οι ποσότητες και θα παράγονται όσα λιπάσματα χρειάζονται, για να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες της αγροτικής παραγωγής. Μια τέτοια επιλογή, βέβαια, μπορεί να καρποφορήσει ενταγμένη σε ένα συνολικό σύστημα οικονομικών σχέσεων, που στο επίκεντρό της θα έχει τις ανάγκες του λαού συνολικά.

 Η διέξοδος για τους φτωχούς αγρότες βρίσκεται στη δημιουργία και στήριξη των παραγωγικών συνεταιρισμών, με κοινές καλλιεργητικές φροντίδες και συλλογή, με κρατική επιστημονική στήριξη. Αυτό σημαίνει ότι κανένας μικρομεσαίος αγρότης δε θα ξεκληριστεί. Οι μικρομεσαίοι αγρότες δε θα έχουν καμία αγωνία σε τι τιμή θα αγοράσουν λιπάσματα, φυτοφάρμακα, σπόρους και ό,τι χρειαστούν και σε τι τιμές θα πουλήσουν τα προϊόντα.

Γιατί μαζί με τον κοινωνικοποιημένο φορέα της λιπασματοβιομηχανίας, σε ενιαίο σύνολο, θα υπάρχουν και θα συλλειτουργούν οι κοινωνικοποιημένοι φορείς της παραγωγής μηχανών, εφοδίων και ενέργειας, αλλά και το κοινωνικοποιημένο δίκτυο μεταφορών και διακίνησης, που μοναδικό τους μέλημα θα \’ναι η ικανοποίηση των αναγκών του λαού.

 Ολα αυτά όμως προϋποθέτουν τη λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία. Διαφορετικά η φτωχομεσαία αγροτιά θα παραμένει ανάμεσα στους άγρια εκμεταλλευόμενους και θιγόμενους της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook