Το ΝΑΤΟ συμφώνησε να αναλάβει όλες τις επιχειρήσεις στη Λιβύη και ειδικότερα τις αεροπορικές επιδρομές, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ.

Στα χέρια των ανταρτών πόλεις «κλειδιά»

Εκπρόσωποι των ανταρτών ανακοίνωσαν ότι νωρίς σήμερα τα ξημερώματα κατέλαβαν την γενέτειρα του Μουαμάρ Καντάφι, Σύρτη.

Η είδηση αυτή, πάντως, δεν έχει καταστεί δυνατό να διασταυρωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Η πόλη Μπιν Ζαγιάντ είναι η τελευταία που έπεσε στα χέρια των ανταρτών, που προελαύνουν με ταχύτητα δυτικά της Λιβύης, κοντά στην Σύρτη που ελέγχουν οι δυνάμεις του Καντάφι.

Οι αντάρτες στη Λιβύη πιέζουν το μέτωπο προς τα δυτικά και έχουν ανακτήσει τον έλεγχο στις πόλεις-«κλειδιά», Ρας Λανούφ, Μπρέγκα και Ατζνταμπίγια, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ.

Μέχρι το απόγευμα της Κυριακής οι αντικαθεστωτικοί είχαν φτάσει μέχρι την πόλη Μπιν Ζαγιάντ, ενώ σύμφωνα με το Al Jazeera οι δυνάμεις του Καντάφι φαίνεται ότι έχουν υποχωρήσει προς τα ανατολικά και όσοι παρέμειναν στην πόλη παραδόθηκαν χωρίς μάχη.

Στόχος των αντικαθεστωτικών είναι να πιέσουν το μέτωπο μέχρι την Τρίπολη, το προπύργιο του Λίβυου ηγέτη αλλά πρώτα θα πρέπει να περάσουν το μεγάλο «εμπόδιο» της Σύρτης που ελέγχεται από τις δυνάμεις του καθεστώτος.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους αντάρτες σήμερα τα γαλλικά μαχητικά εξαπέλυσαν και νέα επίθεση κατά θέσεων των δυνάμεων του Καντάφι. Παράλληλα σήμερα βρετανικοί πύραυλοι κατέστρεψαν τρία οπλισμένα οχήματα στην Μιζουράτα, που ελέγχεται ακόμη από τις δυνάμεις του Καντάφι και δύο ακόμη στην Ατζνταμπίγια.


Σύνοδος για τη Λιβύη στη Βρετανία

Οι υπουργοί Εξωτερικών τουλάχιστον 35 χωρών έχουν επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής τη συμμετοχή τους στη σύνοδο της Τρίτης στο Λονδίνο, της ομάδας πολιτικής επαφής για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη, ανακοίνωσε σήμερα το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

\”Οι υπουργοί Εξωτερικών τουλάχιστον 35 χωρών έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στη σύνοδο στην οποία θα πάρουν επίσης μέρος η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν\”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το υπουργείο, στη σύνοδο θα πάρει επίσης μέρος ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Ζαν Πινγκ.

Στόχος της συνόδου αυτής είναι σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, \”να δείξει η διεθνής κοινότητα ότι είναι ενωμένη πίσω από τον ίδιο σκοπό, αλλά και να υπάρξει μια μεγάλη ομάδα χωρών, η οποία θα διασφαλίσει μια μακροπρόθεσμη υποστήριξη στο λαό της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής βοήθειας\”.

\"\"Εξαγωγή πετρελαίου σε λιγότερο από μια εβδομάδα

Εκπρόσωπος της λιβυκής εξέγερσης δήλωσε σήμερα ότι το Κατάρ συμφώνησε να διαθέσει στην αγορά αργό πετρέλαιο, το οποίο παράγεται από τις πετρελαιοπηγές της ανατολικής Λιβύης, οι οποίες δεν είναι πλέον υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Καντάφι.

\”Συνήψαμε συμφωνία με το Κατάρ\”, δήλωσε ο Αλι Ταρχούνι, υπεύθυνος για οικονομικά και πετρελαϊκά θέματα στη Βεγγάζη σύμφωνα με τον οποίο οι πρώτες εξαγωγές αναμένεται να πραγματοποιηθούν \”σε λιγότερο από μια εβδομάδα\”.

Ο Ταρχούνι τόνισε ότι οι πετρελαιοπηγές που βρίσκονται στις περιοχές της Λιβύης που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις παράγουν 100.000 με 130.000 βαρέλια την ημέρα και ότι η ημερήσια παραγωγή μπορεί να φθάσει τα 300.000 βαρέλια.

«Πόλεμος» για τις απώλειες αμάχων

Στο μεταξύ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη χθες ότι κατά πληροφορίες των αμερικάνικων υπηρεσιών πληροφοριών, οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι τοποθέτησαν σορούς ανθρώπων που έχουν βρει το θάνατο στην διάρκεια της εξέγερσης σε χώρους όπου σημειώθηκαν αεροπορικά πλήγματα, ώστε να κατηγορήσουν την Δύση για τα θύματα.

Την περασμένη εβδομάδα Λίβυοι αξιωματούχοι είπαν ότι σχεδόν 100 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς αλλά δυτικοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι διέψευσαν ότι σκοτώθηκαν άμαχοι.

\”Η αλήθεια είναι ότι αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στο να βρούμε αποδείξεις ότι υπήρξαν απώλειες μεταξύ των αμάχων για τις οποίες είμαστε υπεύθυνοι», είπε ο Γκέιτς στο CBS.

Η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως οι άνθρωποι του Καντάφι χάνουν όλο και περισσότερο την ψυχραιμία τους. «Οι άνθρωποι γύρω του, βάσει όλων των πληροφοριών και των επαφών που κι εμείς έχουμε με ορισμένους από αυτούς τους ίδιους ανθρώπους, εμφορούνται από πάρα πολύ άγχος», είπε η Κλίντον.


real
, ΑΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook