Ο Βιδάλ Βέγα, ηγέτης του κινήματος των ακτημόνων γεωργών της Παραγουάης, σκοτώθηκε προχθές από αγνώστους, κάτι που μοιάζει να αποτελεί ένα νέο επεισόδιο στον πόλεμο που διεξάγουν οι μεγαλοκτηματίες με τους ακτήμονες αγρότες, όπως ανακοίνωσε χθες η οργάνωσή του.

Οι αρχές της Παραγουάης ανακοίνωσαν από την πλευρά τους ότι συνέλαβαν έναν από τους δύο φερόμενους ως δράστες.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της αστυνομίας, ο Βέγα σκοτώθηκε  όταν άγνωστοι τον πυροβόλησαν τρεις φορές μπροστά από το σπίτι του.

«Ο Βιδάλ Βέγα (46 ετών) δολοφονήθηκε άγρια το Σάββατο και θέλουμε να γνωρίζουμε τι κρύβεται πίσω από αυτό. Ο Βέγα ήταν ένας σημαντικός ηγέτης, επικεφαλής μιας επιτροπής που μαχόταν για αγροκτήματα κοντά στην Κουρουγουάτι», περίπου 250 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ασουνσιόν, δήλωσε ο Χοσέ Ροντρίγκες, επικεφαλής της Εθνικό Κίνημα των Carperos, των ακτημόνων της Παραγουάης.

Ο εισαγγελέας Χοσέ Σάρσα, που έχει αναλάβει την έρευνα για τη δολοφονία του Βέγα, ανακοίνωσε σήμερα ότι συνελήφθη ένας από τους δύο φερόμενους ως δράστες, ένας άνδρας 35 ετών που έχει ήδη καταδικαστεί μία φορά στο παρελθόν για ανθρωποκτονία.

«Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Προς το παρόν αγνοούμε τα κίνητρα. Ο ύποπτος μέχρι στιγμής σιωπά», δήλωσε ο Σάρσα.

Μια επέμβαση της αστυνομίας για την εκδίωξη ακτημόνων γεωργών που πραγματοποιούσαν κατάληψη στο αγρόκτημα ενός τοπικού επιχειρηματία τον περασμένο Ιούνιο στην ίδια περιοχή είχε καταλήξει σε λουτρό αίματος, με έξι αστυνομικούς και 11 γεωργούς νεκρούς.

Αυτό το επεισόδιο είχε επισπεύσει τη διαδικασία αποπομπής του πρώην προέδρου Φερνάντο Λούγο, που τασσόταν υπέρ των ακτημόνων.

Ο εισαγγελέας μέχρι στιγμής αρνείται ότι υπάρχει οποιαδήποτε σχέση μεταξύ της δολοφονίας του Βέγα και του γεγονότος ότι συνεργαζόταν στενά με τις αρχές στο πλαίσιο της έρευνας για τα αιματηρά επεισόδια της 15ης Ιουνίου.

Οι συγκρούσεις μεταξύ ακτημόνων και γαιοκτημόνων στην Παραγουάη είναι συχνές, καθώς το 2% του πληθυσμού έχει στην κατοχή του το 80% της γης.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook