Με πρωτοφανή μείωση στο εργατικό της δυναμικό έρχεται αντιμέτωπη η κινεζική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας του περιορισμού των γεννήσεων που έχει επιβληθεί στα νέα ζευγάρια.
 
Εδώ και δεκαετίες, η Κίνα μονοπωλεί στα φθηνά προϊόντα που εξάγει σε ολόκληρο τον κόσμο, και μια από τις κυριότερες αιτίες αυτής της ανάπτυξης ήταν γιατί το ανθρώπινο δυναμικό στα εργοστάσια ήταν πολυπληθές (και κακοπληρωμένο).

Όμως, τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, η Κίνα βιώνει κάθετη πτώση στη ζήτηση εργασίας, και αυτό έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση.

«Κάθε χρόνο ο αριθμός των νέων εργατών που προσλαμβάνονται στα εργοστάσια είναι μικρότερος από τον αριθμό αυτών που βγαίνουν στη σύνταξη» λέει στην «Daily Telegraph» ο οικονομολόγος Zhang Zheng του Πανεπιστήμιου του Πεκίνο.

«Κυριολεκτικά η Κίνα αρχίζει να ξεμένει από εργατικό δυναμικό» προσθέτει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι μόλις 154 εκατομμύρια εργάτες ήταν κάτω των 30, από τους συνολικά 550 εκατομμύρια που εργάζονται στα εργοστάσια.

Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους:

Ο πρώτος και ο κυριότερος είναι γιατί η κυβέρνηση έχει επιβάλει διά νόμου στα ζευγάρια να γεννούν μόνο ένα παιδί, με αποτέλεσμα ο αριθμός των γεννήσεων να έχει συρρικνωθεί.

Από την άλλη, στην Κίνα οι σημερινοί νέοι έχουν καλύτερη εκπαίδευση και ο επαγγελματικός τους προσανατολισμός περιλαμβάνει εργασίες που θέλουν εξειδίκευση.

Πλέον, η εύρεση ανειδίκευτου εργατικού προσωπικού έχει γίνει πονοκέφαλος για τους εργοδότες, οι οποίοι αναζητούν ανθρώπους με σωματική δύναμη, αντοχή στις πολλές ώρες εργασίας και δεν διεκδικούν αυξήσεις μισθών.

Με άλλα λόγια, οι Κινέζοι τα τελευταία χρόνια συνειδητοποίησαν ότι έχουν και εργασιακά δικαιώματα…


cosmo

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook