Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στις Φιλιππίνες έσπευσαν σε καταφύγια για να προστατευτούν από τον τυφώνα Μπόπα, τον ισχυρότερο τη χρονιά αυτή.

Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτι τους στις παραλιακές περιοχές και στις ζώνες που απειλούνται με κατολισθήσεις.

Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία των Φιλιππίνων, ο τυφώνας έπληξε το ξημέρωμα τις ανατολικές ακτές του νησιού Μιντανάο, με ανέμους που φτάνουν τα 210 χιλιόμετρα της ώρα και σφοδρές βροχοπτώσεις.

Οι αεροπορικές και θαλάσσιες συγκοινωνίες διακόπηκαν και τα σχολεία παραμένουν κλειστά.

Το εμπορικό κέντρο της πόλης Καγκάγιαν ντε Όρο, μια από τις μεγαλύτερες του νησιού, πλημμύρισε όταν υπερχείλισαν τα ποτάμια της περιοχής.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Μπενίνιο Ακίνο ζήτησε από τους πολίτες να επιδείξουν σύνεση στην αντιμετώπιση του τυφώνα. «Η καταστροφική δύναμη του Μπόπα είναι κάτι που πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά. Είναι ο πιο ισχυρός τυφώνας που έχει πλήξει τη χώρα μέσα στο 2012», τόνισε.

Οι Φιλιππίνες πλήττονται από περίπου 20 τυφώνες κάθε χρόνο και οι περισσότεροι από αυτούς προκαλούν σημαντικές καταστροφές. Ο Μπόπα είναι ο 16ος φέτος.

Το 2011, 29 τυφώνες προκάλεσαν το θάνατο 1.500 ανθρώπων και επηρέασαν σε διαφορετικό βαθμό το 10% των 90 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook