Ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται το απόγευμα της Παρασκευής η επιχείρηση επαναγοράς χρέους, μέσω της οποίας το δημόσιο θα χρησιμοποιήσει 10 δισ. ευρώ για να επαναγοράσει, από ιδιώτες, ομόλογα σε τιμές που εξέπληξαν ευχάριστα τις αγορές, καθώς αποδείχθηκαν υψηλότερες σε σχέση με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί. Σε θετικό έδαφος κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τραπεζικές μετοχές να σημειώνουν άνοδο, 5,82%. Μεγάλη αύξηση τιμών και κινητικότητα από Ελλάδα και εξωτερικό καταγράφηκε στην αγορά ομολόγων, με την τιμή στο δεκαετές ομόλογο να υπερβαίνει, ενδοσυνεδριακά, τα 40 λεπτά ανά ευρώ, ενώ το spread δεκαετούς ομολόγου μειώθηκε κατά περίπου 150 μονάδες βάσης.

Το μεγάλο στοίχημα πλέον για την Αθήνα και την τρόικα είναι η συμμετοχή που θα εκδηλωθεί τα προσεχή 24ωρα, από ελληνικές, ξένες τράπεζες, hedge funds, ίσως όμως και ασφαλιστικά ταμεία, να είναι επαρκής ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να επαναγοράσει ομόλογα ονομαστικής αξίας 30 – 35 δισ. ευρώ και να προκύψει τελικά καθαρή διαγραφή χρέους τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό αποτελεί τον κοινό στόχο Αθήνας και τρόικας, ώστε να εκτελεστεί χωρίς περιπλοκές η συμφωνία της 26ης Νοεμβρίου και να εκταμιευθεί η δόση. Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, μετά το Eurogroup χθες, δήλωσε πεπεισμένος ότι η δόση θα εκταμιευτεί στις 13 Δεκεμβρίου. Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως υπάρχουν δύο μέτρα εάν το σχέδιο επαναγοράς αποτύχει να μειώσει το ελληνικό χρέος τα οποία έχουν να κάνουν με τη συγχρηματοδότηση των διαρθρωτικών ταμείων και μια πιθανή μικρή μείωση των επιτοκίων.

Μέσο εύρος 32,1 – 34,1 λεπτά

Χθες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανακοίνωσε πως η Ελλάδα θα διαθέσει 10 δισ. ευρώ για να επαναγοράσει, από ιδιώτες οι οποίοι κατέχουν περί τα 62 δισ. ελληνικών ομολόγων, τίτλους σε μια μέση τιμή που υπολογίζεται στα 32,1 – 34,1 λεπτά ανά ευρώ, για τα 20 ομόλογα διαρκειών, μεταξύ 2032 και 2042 που εκδόθηκαν μετά το PSI.

Οι ιδιώτες που θα επιλεχθούν τελικά, θα λάβουν στο διακανονισμό που αναμένεται στις 17 Δεκεμβρίου, τίτλους του EFSF, εξαμηνιαίας διάρκειας, με μηδενικό κουπόνι, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως το ελληνικό δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα είτε να ακυρώσει τη διαδικασία ή/ και να επιλέξει συγκεκριμένους τίτλους ανά κατηγορία. Δεν αποκλείεται δε και το ενδεχόμενο χρονικής παράτασης στη διαδικασία εάν απαιτηθεί.

Πρέπει να σημειωθεί πως το εύρος τιμών που είχε τεθεί ως ενδεικτικό σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Eurogroup της 26ης Νοεμβρίου ήταν 25,15 – 34,41 λεπτά ανά ευρώ, ενώ μεγάλο στοίχημα είναι η συμμετοχή που θα εκδηλωθεί τελικά από τα hedge funds, που φέρονται να κατέχουν περί τα 20 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων τα οποία έχουν αγοράσει το τελευταίο διάστημα σε πολύ χαμηλές τιμές.

Ολλανδικού τύπου

Η διαδικασία θα εκτελεστεί με τη χρήση της μεθόδου της Ολλανδικής δημοπρασίας και για το σκοπό αυτό για κάθε ένα από τα 20 διαφορετικά ομόλογα έχει προκαθοριστεί ένα εύρος τιμών, με ανώτατο και ελάχιστο όριο.

1. Το ελάχιστο εύρος τιμής επαναγοράς ορίστηκε στα 30,2 έως 38,1 λεπτά ανά ευρώ ονομαστικού χρέους και το ανώτατο όριο στα 32,2 έως 40,1 λεπτά ανά ευρώ, ανάλογα με τις λήξεις της καθεμίας από τις 20 σειρές των ομολόγων που είναι σε κυκλοφορία.

2. Με τη διαδικασία που επιλέχθηκε από τον ΟΔΔΗΧ δημιουργούνται συνθήκες ανταγωνισμού μεταξύ των επενδυτών, ώστε τελικά να επιλεχθεί η καλύτερη δυνατή τιμή, ενώ σε μια τέτοιου τύπου δημοπρασία εάν κάποιος επενδυτής ρισκάρει να πετύχει μια τιμή κοντά στο ανώτατο όριο κινδυνεύει να μείνει εκτός δημοπρασίας εάν το ποσό της επαναγοράς συμπληρωθεί από άλλους επενδυτές σε χαμηλότερες τιμές.

3. Για κάθε σειρά ομολόγων θα υπάρχει και μια διαφορετική τιμή διακανονισμού, η οποία πάντως αναμένεται να γίνει αφού θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση του Eurogroup για την αποτίμηση του αποτελέσματος της επαναγοράς.

Προβληματισμός στις τράπεζες

Αν και το εύρος τιμών για τις προσφορές των κρατικών ομολόγων ήταν αυξημένο σε σχέση με το αναμενόμενο, διατηρείται η ανησυχία για την «επόμενη μέρα» στα επιτελεία των ελληνικών τραπεζών καθώς οι τιμές που ανακοινώθηκαν από τον ΟΔΔΗΧ δεν οδηγούν τις καθαρές θέσεις των περισσοτέρων τραπεζών σε θετική «τροχιά», ενώ χάνουν και περί τα 350 εκατ. από τα κουπόνια των ομολόγων.

Επιπλέον, με την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επαναγοράς, οι τράπεζες απομακρύνουν διά παντός την προσδοκία για την ανάκτηση μέρους των ζημίων που έχουν εγγράψει, η οποία θα προέκυπτε από την άνοδο της αξιοπιστίας της χώρας στο μέλλον και την αντίστοιχη άνοδο των τιμών των ελληνικών ομολόγων που θα ήταν αποτέλεσμα ενός δημοσιονομικού προγράμματος που θα εφαρμοζόταν πιστά. Οι ελληνικές τράπεζες θα υποχρεωθούν, ωστόσο, να προσφέρουν τις σειρές κρατικών ομολόγων που κατέχουν με συγκεκριμένη τιμή από το εύρος που προβλέπει η ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.

Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με πηγές, προσδοκούν στη μεγάλη συμμετοχή των hedge funds και άλλων ξένων κατόχων, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένη δική τους συμμετοχή. Τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών θα αποφασίσουν και τυπικά για τις προσφορές, ενώ στο ενδιάμεσο, οι ελληνικές τράπεζες αναμένουν τη νομοθετική ρύθμιση για την απαλλαγή τους από ποινικές ευθύνες ως προς τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, αλλά και την απόφαση για τον αναβαλλόμενο φόρο.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook