Αύριο, στις Βρυξέλλες ο επίτροπος κοινωνικών υποθέσεων Λάζλο Αντόρ θα παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο καταπολέμησης της νεανικής ανεργίας. Βασική του ιδέα η λεγόμενη «εγγύηση απασχόλησης» για κάθε νέο κάτω των 25 ετών. Δηλαδή, το αργότερο 4 μήνες μετά την λήξη της μαθητείας να αποκτά μια νέα προοπτική απασχόλησης, είτε θέση εργασίας, είτε θέση stage ή νέα θέση μαθητείας. Ο οικονομολόγος Έκεχαρντ Ερνστ από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας θεωρεί καταρχήν καλό το σχέδιο. «Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι υπάρχει τέτοια πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το πρόβλημα της νεανικής ανεργίας πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, ειδάλλως θα γίνεται όλο και δυσκολότερο το εγχείρημα ενσωμάτωσης των νέων στην αγορά εργασίας».

Ωστόσο ο Καρλ Μπρένκε από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών θεωρεί προβληματική την υλοποίηση αυτής της ιδέας γιατί ο τομέας της παιδείας είναι εθνική υπόθεση και η ΕΕ διαθέτει ελάχιστα περιθώρια ουσιαστικής παρέμβασης, μόνο κατευθυντήριες γραμμές μπορεί να δώσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογα προγράμματα που προσφέρουν εγγύηση στην απασχόληση «τρέχουν» ήδη σε χώρες όπως η Σουηδία και η Αυστρία, αλλά στην Ισπανία και την Ελλάδα όπου δεν υπάρχουν, ένας στους δύο νέους είναι άνεργος.

«Επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση»

Ο αναλυτής Καρλ Μπρένκε θεωρεί άστοχη κάθε σύγκριση της πραγματικότητας ανάμεσα στη βόρεια και τη νότια Ευρώπη. Στο Νότο οι νέοι δεν διαθέτουν εμπειρία πρακτικής εξάσκησης. Και εξηγεί: «Η εκπαίδευση δίνεται κυρίως στο σχολείο και όταν οι νέοι την τελειώσουν, έχουν μεγάλη δυσκολία να σταθούν στα πόδια τους στην αγορά εργασίας».

Όπως υποστηρίζει, το δυαδικό σύστημα, δηλαδή επαγγελματική εκπαίδευση και παράλληλα κατάρτιση σε επιχειρήσεις, δίνει τη δυνατότητα στους νέους να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας από πολύ νωρίς.

Αλλά και για τη βιωσιμότητα αυτού του συστήματος εκφράζονται αμφιβολίες, κυρίως για χώρες που η οικονομία τους περνά κρίση. Παρόλα αυτά ο ευρωπαίος επίτροπος Λάζλο Αντόρ στηρίζεται και στη συνεργασία αυτών των χωρών. Και χρησιμοποιεί ως κίνητρο τους πόρους από το Κοινωνικό Ταμείο για να στηρίξουν ανάλογα προγράμματα. Ο Καρλ Μπρένκε από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών δεν κρύβει τον σκεπτικισμό του. «Η ΕΕ θέλει να αποδείξει τη νομιμοποίησή της και να ανοίξει διάφορα ταμεία για να προσφέρει κάτι καλό, επιδοτώντας το. Θα ήταν καλύτερο, όμως, να συμβούλευε τις κυβερνήσεις και να συνιστούσε συγκεκριμένα βήματα για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας. Και όχι με κινήσεις συμβολικού χαρακτήρα».

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook