Ανεβαίνει το θερμόμετρο στη χώρα την ώρα που ο πρόεδρος υπό την πίεση να παραιτηθεί έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και αποκαλεί την Υεμένη «ωρολογιακή βόμβα».

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, στρατιώτες της Υεμένης συγκρούστηκαν με μαχητές στα νότια της χώρας, μετά από τις αιματηρές διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών. Ο στρατός προσπάθησε να αφοπλίσει μία ομάδα οπλοφόρων ισλαμιστών που είχαν καταλάβει αρκετά κτίρια-«κλειδιά», ανάμεσα τους και ένα εργοστάσιο πυρομαχικών, στην πόλη Τζάαρ.

Την ίδια στιγμή με συνέντευξη του σήμερα στο Αλ Αραμπίγια ο πρόεδρος της Υεμένης, Αλι Αμπντάλα Σάλεχ είπε ότι θα παραμείνει για σύντομο χρονικό διάστημα στη θέση του και προειδοποίησε ότι θα γίνει εμφύλιος πόλεμος αν φύγει πολύ γρήγορα. «Η Υεμένη είναι μία ωρολογιακή βόμβα και αν εμείς και οι φιλικές σε εμάς χώρες δεν επιστρέψουμε στον διάλογο τότε θα διολισθήσουμε στον εμφύλιο πόλεμο» είπε ο πρόεδρος της Υεμένης.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς εξέφρασε σήμερα τον προβληματισμό του για την κατάσταση στην Υεμένη και είπε ότι η αντικατάσταση του προέδρου με έναν πιο αδύναμο ηγέτη μπορεί να γίνει ένα πραγματικό πρόβλημα για τις ΗΠΑ.

Διαπραγματεύσεις για τη μεταβίβαση της εξουσίας

Οι διαπραγματεύσεις στην Υεμένη για μια μεταβίβαση της εξουσίας από τον πρόεδρο Αλι Αμπντάλα Σάλεχ διεκόπησαν και δεν αναμένεται άμεσα να επαναληφθούν, δήλωσε σήμερα ένας συνεργάτης κορυφαίου στρατηγού που συντάχθηκε με τους διαδηλωτές. \”Χθες το βράδυ σταμάτησαν\”, δήλωσε ο συνεργάτης του στρατηγού Αλι Μοχσέν.

Ερωτηθείς, εάν αναμένει ότι θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις, είπε: \”Μέχρι τώρα, απολύτως όχι\”. Ένας εκπρόσωπος του κύριου συνασπισμού της αντιπολίτευσης της Υεμένης είπε επίσης ότι οι συνομιλίες έχουν διακοπεί.

Παράλληλα το κυβερνών κόμμα της Υεμένης πρότεινε να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση η οποία θα εκπονήσει ένα νέο Σύνταγμα που θα βασίζεται σε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα ευθυγραμμισμένο με τις προσφορές για μεταρρυθμίσεις του Προέδρου Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

\”Μέλη της κεντρικής επιτροπής του Λαϊκού Κογκρέσου τονίζουν την επείγουσα ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης επιφορτισμένης με την εκπόνηση νέου Συντάγματος για τη χώρα στη βάση ενός κοινοβουλευτικού συστήματος\”, αναφέρεται στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα του υπουργείου Άμυνας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook