Μαραθώνια ήταν η σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το «αγκάθι», όπως τελικά εξελίχθηκε του φορολογικού νομοσχεδίου.

«Η κυβέρνηση κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες θα έχει την καλύτερη δυνατή πρόταση για τους Έλληνες πολίτες» δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, συζητήθηκαν και οι προτάσεις, που υπεβλήθησαν εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και, όπως είπε, το φορολογικό θα συζητηθεί εκ νέου σε νέα συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Την Τετάρτη, ο κ. Στουρνάρας θα συναντηθεί με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και στις 13:00 θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Σημειώνεται ότι το βράδυ ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, από το βήμα του οποίου δεν αποκλείεται να κάνει αναφορά στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Οι θέσεις των εταίρων της κυβέρνησης

Το ΠΑΣΟΚ έχει εκφράσει την αντίθεσή του με την πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση. Αντίθετα πιστεύει ότι μόνο μέσα από ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, μα και από την προστασία της μεσαίας τάξης, θα μπορέσει ο τόπος να ξαναβρεί τον δρόμο προς την ανάπτυξη.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να στηρίξει στο Κοινοβούλιο τις ρυθμίσεις για το φορολογικό, αν δεν υπάρξουν τουλάχιστον οι ακόλουθες αλλαγές:

Με δεδομένο ότι η προτεινόμενη αναθεώρηση στις κλίμακες μισθωτών και συνταξιούχων δεν αποφέρει πρόσθετα φορολογικά έσοδα σε σύγκριση με την ισχύουσα, το ΠΑΣΟΚ προτείνει να διατηρηθεί η ισχύουσα που είναι αύξουσα και προοδευτική.

Τονίζεται ότι στην κλίμακα αυτή ο ανώτατος φόρος είναι το 45% και ισχύει για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.

Παιδιά. Η αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων δυόμιση χρόνων επιβάλλει η φορολογική πολιτική να λαμβάνει υπόψη της και κοινωνικές ανάγκες με προτεραιότητα τη στήριξη των οικογενειών και ιδιαίτερα των πολυμελών. Η πρόταση του Υπ. Οικονομικών οδηγεί σε αδιέξοδο την μέση ελληνική οικογένεια. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει να διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς φορολογικής αντιμετώπισης των τέκνων των μισθωτών.

Για τη στήριξη των νέων και των ανέργων προτείνεται η ένταξή τους (στην πρώτη έναρξη) στο φορολογικό καθεστώς των μισθωτών για τα 5 πρώτα χρόνια ή εναλλακτικά να υπάγονται στη φορολογική κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας μειωμένης κατά 50% (13%).

Αγρότες. Η κυβέρνηση προτείνει το λογιστικό προσδιορισμό όλων των αγροτικών εισοδημάτων. Ταυτόχρονα την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων χωρίς καμία ελάφρυνση. Δεδομένου ότι υπάρχουν πάρα πολλοί αγρότες με μικρά εισοδήματα και η τήρηση των βιβλίων θα οδηγήσει σε ταλαιπωρία όλων αυτών και στην αύξηση της γραφειοκρατίας χωρίς πρόσθετα έσοδα, το ΠΑΣΟΚ προτείνει να οριστεί όριο ελάχιστο για την τήρηση βιβλίων. Το όριο αυτό μπορεί να οριστεί μέσω του ποσού επιστροφής του Φ.Π.Α που έλαβαν το προηγούμενο έτος π.χ. 2.000 ή εναλλακτικά να ληφθεί υπόψη η επιδότηση, ή συνδυασμός και των δύο με στόχο να τύχουν απαλλαγής οι έχοντες ακαθάριστα έσοδα κάτω από 20.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση προτείνει την κατάργηση της έκπτωσης φόρου για τους τόκους των στεγαστικών δανείων. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει την διατήρηση της έκπτωσης με 5%.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης είχε ταχθεί υπέρ της κατάρτισης ενός απλού και δίκαιου φορολογικού συστήματος.

Κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, υπογράμμισε ότι το νέο νομοσχέδιο πρέπει να υπακούει στην αρχή «περισσότεροι φόροι από όλους και λιγότεροι φόροι από τον καθένα».

 

in.gr