Στα πλαίσια της τεχνικής στήριξης του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων στους δήμους Κέρκυρας και Παξών για την ανασύσταση της ελαιοκομίας, που γίνεται σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC) βρίσκονται στα Χανιά από 3-5/12/2012 ο Δήμαρχος Παξών κ. Σπ. Μπογδάνος, δημοτικοί σύμβουλοι, η Δ/τρια Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Κέρκυρας γεωπόνος κα Ε. Μάμαλου, εκπρόσωποι της ΕΑΣ Κέρκυρας, συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών, ελαιουργοί, και γεωτεχνικοί.

Την Δευτέρα 3/12/2012 επισκέφθηκαν το Ινστιτούτο και ενημερώθηκαν από το Δ/ντή Δρ. Κ. Χαρτζουλάκη για τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου στα θέματα ελαιοκαλλιέργειας, βελτίωσης της ποιότητας του ελαιολάδου και παροχής υπηρεσιών στους αγρότες και ξεναγήθηκαν στα εργαστήρια ελαιοκομίας, τεχνολογίας ελαιολάδου, φυσιολογίας και θρέψης, εντομολογίας και αρδεύσεων και διαχείρισης νερού.  Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τη μνημειακή ελιά και το Μουσείο στις Βούβες, ελαιώνες σε συγκομιδή, και πρότυπες εγκαταστάσεις ελαιουργείων  και τυποποίησης ελαιολάδου στην Κίσαμο.

Την Τρίτη επισκέφθηκαν βιολογικό ελαιώνα που αξιοποιεί τα υποπροϊόντα της ελαιοκαλλιέργειας στα Ζυμβραγού, πρότυπο αγρόκτημα ελαιοκαλλιέργειας τσουνάτης και επίδειξη τεχνικών συγκομιδής και έκθλιψης την περιοχή Σαρακίνας και την ΑΣ Σελίνου που ενημερώθηκαν για την προώθηση του ελαιολάδου και του ΠΟΠ Σέλινο’.

Τέλος την Τετάρτη θα επισκεφθούν τις Μονές Χρυσοπηγής και Σινά, όπου θα ενημερωθούν για τα συστήματα καλλιέργειας και τυποποίησης και μονάδα κομποστοποίησης υποπροϊόντων της ελιάς στην Συκολιά Κυδωνίας. Το απόγευμα θα επισκεφθούν την ΕΑΣ Ρεθύμνου και θα ξεναγηθούν σε παραδοσιακό ελαιώνα, θα γίνει παρουσίαση δράσεων ανανέωσης των ελαιοδέντρων για ανάκαμψη της βιωσιμότητας του ελαιώνα, και θα ενημερωθούν για τα ΠΟΠ του Νομού Ρεθύμνου. Να σημειωθεί ότι στους Δήμους οργανώθηκαν σεμινάρια για τις ορθές πρακτικές στην ελαιοκαλλιέργεια στις 5-10/11/2012 από το Ινστιτούτο.