Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν το Σάββατο από ελεύθερους σκοπευτές στην παραλιακή πόλη Λατάκια βορειοδυτικά της Δαμασκού, δήλωσε ένας σύρος αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο μεταξύ στην Ντέραα οι δυνάμεις ασφαλείας έριξαν δακρυγόνα για να διαλύσουν τους εκατοντάδες διαδηλωτές που έκαναν καθιστική διαμαρτυρία σε μία από τις κύριες πλατείες της πόλης, σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα.

\”Αρκετές εκατοντάδες νεαροί προσπαθούσαν να κάνουν καθιστική διαμαρτυρία…και διασκορπίστηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, που τους έριξαν δακρυγόνα\”, πρόσθεσε ο μάρτυρας.

Οι διαδηλωτές ζητούσαν την πτώση του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Απελευθερώθηκαν 200 πολιτικοί κρατούμενοι 

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν τα πνεύματα, να ικανοποιήσουν τους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές και να εμποδίσουν τη διασπορά των ταραχών σε ολόκληρη τη χώρα, οι συριακές αρχές απελευθέρωσαν το βράδυ της Παρασκευής περισσότερους από 200 πολιτικούς κρατούμενους, στην πλειοψηφία τους ισλαμιστές, σύμφωνα με όσα δήλωσε το Σάββατο ο Ράμι Αμπντελραχμάν, διευθυντής του συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο έχει έδρα στο Λονδίνο.

«Οι συριακές αρχές άφησαν  το βράδυ της Παρασκευής ελεύθερους περισσότερους από διακόσιους ανθρώπους στη φυλακή Σεντνάγια, στην πλειοψηφία τους ισλαμιστές, αφού υπέγραψαν αίτημα για την απελευθέρωσή τους», δήλωσε τηλεφωνικώς ο Αμπντελραχμάν.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι για την απελευθέρωση αυτή τον ενημέρωσε η Σύρια δικηγόρος και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Κιρίν Χούρι.

Εν τω μεταξύ, η διεθνής κοινότητα καταδίκασε τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων της Παρασκευής σε πολλές πόλεις της χώρας. Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για δεκάδες νεκρούς στη διάρκεια της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων της Παρασκευής, μια πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, δήλωσε ότι η Συρία επιχειρεί να «καταπνίξει και να φοβίσει τους διαδηλωτές», ενώ τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα ανήσυχες από τις εξελίξεις στην περιοχή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook