Η ισπανική οικονομία πρόκειται να γνωρίσει το τελικό τρίμηνο της χρονιάς την πιο σκληρή δοκιμασία της αφότου εισήλθε ξανά σε ύφεση από τα τέλη του 2011, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Λουίς ντε Γκίντος.

\”Το τέταρτο τρίμηνο θα είναι το σκληρότερο αφότου υποτροπίασε η οικονομία μας\”, είπε ο Ντε Γκίντος στη συνέντευξη που έδωσε μετά το τέλος του Ecofin. Απέφυγε πάντως να υπεισέλθει σε εκτιμήσεις και αριθμούς.

Το τρίτο τρίμηνο, το ΑΕΠ της τέταρτης σε μέγεθος οικονομίας στη 17μελή ευρωζώνη συρρικνώθηκε σε σχέση με το δεύτερο κατά 0,3%, ενώ το δεύτερο σε σχέση με το πρώτο είχε ήδη υποχωρήσει κατά 0,4%.

Η ισπανική κυβέρνηση προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,5% για το έτος 2012 συνολικά και κατόπιν περαιτέρω πτώση κατά 0,5% το 2013.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ισπανίας, η ύφεση αναμένεται να παραταθεί το τέταρτο τρίμηνο, το έκτο συνεχόμενο αρνητικής πορείας για το ισπανικό ακαθάριστο εθνικό προϊόν, καθώς η χώρα συνεχίζει να πλήττεται από την κρίση που προκάλεσε η φούσκα της αγοράς ακινήτων που έσκασε το 2008.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας, που έχει δεσμευτεί σε μια πολιτική διαρθρωτικής προσαρμογής για την μείωση του δημόσιου ελλείμματος από το 9,4% του ΑΕΠ το 2011 στο 2,8% το 2014, εφαρμόζει ένα πρόγραμμα μαζικής λιτότητας με στόχο την εξοικονόμηση 150 δισεκ. ευρώ, πολλαπλασιάζοντας τις περικοπές δαπανών και τις αυξήσεις φόρων.

Όμως σύμφωνα με αναλυτές, αυτή η θεραπεία λιτότητας καθυστερεί την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας και η συντηρητική κυβέρνηση μοιάζει και η ίδια να έχει παραιτηθεί παραδεχόμενη πως και το 2013 θα είναι ένα έτος ύφεσης.

Η κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος εκτιμά πάντως πως \”μετά το πρώτο τρίμηνο του 2013 τα στατιστικά στοιχεία αναμένεται να αρχίσουν να βελτιώνονται\”, υποστήριξε ο Ντε Γκίντος.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook