Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 μηνών ανέβηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών για τον μήνα Νοέμβριο. Αναρριχήθηκε στις 79 από τις 75,8 μονάδες που ήταν τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τους τεχνοκράτες του ΙΟΒΕ, η βελτίωση αυτή φαίνεται να αποδίδεται στο τέλος της αβεβαιότητας που επικρατούσε το προηγούμενο χρονικό διάστημα με τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Η ψήφιση των νέων μέτρων, παρά τις σημαντικές επιβαρύνσεις που επιφέρουν σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, φαίνεται να επενέργησε, σύμφωνα με το Ιδρυμα, έως έναν βαθμό καθησυχαστικά, καθώς αίρει κάποιες από τις αβεβαιότητες.

Η ενίσχυση του δείκτη προέρχεται κυρίως από τις λιγότερο απαισιόδοξες προσδοκίες στο λιανικό εμπόριο και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, με τις προσδοκίες στη βιομηχανία και στις υπηρεσίες να παραμένουν σχεδόν στα ίδια επίπεδα και στις κατασκευές να εξασθενούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού αμβλύνονται περαιτέρω, ενώ αντίθετα οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνονται οριακά. Σημαντική άνοδος σημειώνεται στην ιστορικά χαμηλή πρόθεση για αποταμίευση το επόμενο 12μηνο, ενώ καταγράφεται ταυτόχρονα ήπια άρση των δυσμενών προβλέψεων για την εξέλιξη της ανεργίας.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook