Σχεδόν 200 ευρωπαϊκές ενώσεις που αγωνίζονται κατά της βίας σε βάρος των γυναικών έκαναν έκκληση στις Βρυξέλλες \”να απελευθερωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση\” από την πορνεία, όπως έγινε γνωστό από το Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών (LEF), τη μεγαλύτερη ομοσπονδία γυναικείων οργανώσεων της ΕΕ.

\”Η πορνεία είναι βία, είναι ένα εμπόδιο για την ισότητα, μια προσβολή στην αξιοπρέπεια του ατόμου, μια παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων\”, τόνισε το LEF με την ευκαιρία μιας συζήτησης στην περίβολο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία παραβρέθηκαν και δέκα ευρωβουλευτές.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι οργανώσεις θα ήθελαν η ΕΕ να εμπνευστεί από το νόμο που ισχύει στη Σουηδία από το 1999 και ο οποίος τιμωρεί με φυλάκιση έξι μηνών και πρόστιμο όποιον αγοράζει \”σεξουαλικές υπηρεσίες\”. Η πορνεία πάντως παραμένει νόμιμη στη χώρα αυτή.

Μεταξύ άλλων ζήτησαν από τις ευρωπαϊκές χώρες να απαγορεύσουν \”την αγορά σεξουαλικών πράξεων\”, να καταδικάσουν \”κάθε μορφή μαστροπείας\” και να αναστείλουν τα κατασταλτικά μέτρα σε βάρος των ιερόδουλων.

Στην έκκλησή τους, που θα υποβληθεί στις κυβερνήσεις των 27 χωρών-μελών της ΕΕ, τονίζουν ότι \”η μεγάλη πλειονότητα των ιερόδουλων έχουν υποστεί βία, συχνά σεξουαλική, προτού να περάσουν στην πορνεία\”.

\”Η επανάληψη μη επιθυμητών σεξουαλικών πράξεων, οι οποίες επιβάλλονται από το χρήμα, οι ανισότητες και η αβεβαιότητα συνιστούν από μόνες τους σεξουαλική βία. Η πορνεία είναι η εκμετάλλευση των ανισοτήτων\”, τονίζεται στο κείμενο.

Οι ενώσεις επισημαίνουν επίσης ότι οι περισσότερες ιερόδουλες στην Ευρωπαϊκή Ένωση προέρχονται από τρίτες, πολύ φτωχές χώρες.

\”Η πορνεία ενισχύει την κυριαρχία των ανδρών επί των γυναικών και κυρίως την αίσθηση διαθεσιμότητας και προσβασιμότητας στο σώμα των γυναικών, αυτήν την αίσθηση που βρίσκουμε στο βιασμό, τη σεξουαλική παρενόχληση και τη συζυγική βία\”, καταλήγει το κείμενο.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook