Πολυετείς ποινές φυλάκισης με αναστολή επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηλείας στους πέντε από τους έξι κατηγορούμενους για τις φονικές πυρκαγιές του 2007 όπου 36 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, ενώ ο έκτος κατηγορούμενος κρίθηκε αθώος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ένοχοι κρίθηκαν οι Χαράλαμπος Καφύρας νυν αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και Νομάρχης Ηλείας το 2007, Σοφία Νικολοπούλου κάτοικος Παλαιοχωρίου Ζαχάρως, Πανταζής Χρονόπουλος, πρώην δήμαρχος Ζαχάρως, Παναγιώτης Τσούρας πυροφύλακας Μίνθης το 2007 και Νίκος Μιχαλόπουλος, επικεφαλής του Πυροσβεστικού κλιμακίου Κρεστένων το 2007.

Αθώος κρίθηκε ο τότε υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Φώτης Παππάς.

Σύμφωνα με την τελική απόφαση του δικαστηρίου, ποινή 10 χρόνων με αναστολή επιβλήθηκε στους Χαράλαμπο Καφύρα, Σοφία Νικολοπούλου, Πανταζή Χρονόπουλο, Παναγιώτη Τσούρα, ενώ ποινή πέντε χρόνων με αναστολή επιβλήθηκε στον Νίκο Μιχαλόπουλο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι αρχικές ποινές φυλάκισης που επέβαλε το δικαστήριο ήταν 49,7 χρόνια για την Σοφία Νικολοπούλου, 49,7 χρόνια για τον Χαράλαμπο Καφύρα, 59,5 χρόνια για τον Πανταζή Χρονόπουλο, 59,5 χρόνια για τον Παναγιώτη Τσούρα και πέντε χρόνια για τον Νίκο Μιχαλόπουλο.

Όμως οι εκτιτέες ποινές μειώθηκαν για τους τέσσερις πρώτους σε 10 χρόνια, διότι σύμφωνα με νομικούς η συγκεκριμένη ποινή είναι η ανώτατη που μπορεί να επιβάλει ένα Τριμελές Πλημμελειοδικείο, με βάση το νόμο.

Όλοι οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση επί της απόφασης.

in.gr